Хемохроматоза – причина за болка в ставите и умора

Свързва се с натрупване на желязо в различни паренхимни органи
24 фев 2016 21:00, Eкип на Puls.bg
0
Хемохроматоза – причина за болка в ставите и умора
Източник: Reuters, архив

Желязото спада към т.нар. микроелементи, които присъстват в човешкия организъм в малко количество, но са от изключително важно значение за правилната му функция. Желязото в организма е около 4 г, но е напълно достатъчно. При нива по-ниски или по-високи от посочените, съответните процеси, се нарушават.

Желязото е от изключителна важност за преноса на кислород до клетките, защото участва с изграждането на хемоглобина. Хемоглобинът се намира в червените кръвни клетки и им придава червен цвят. Когато желязото е в по-ниско количество от нормалното се получават анемии, а когато надвишава определената граница - заболявания като хемохроматоза.

Хемохроматозата се свързва с натрупване на желязо в различни паренхимни органи и причинява тяхното увреждане - черен дроб, сърце, панкреас, стави, хипофизна жлеза и др.

Съществуват три форми - идиопатична или първична (вродено заболяване, което се дължи на повишена чревна абсорбция на желязо), вторична (резултат от други заболявания, при които има натрупване на желязо, като неефективно образуване на червени кръвни клетки или чернодробно увреждане) и претоварване с желязо поради множество кръвопреливания или прекомерна употреба на железни препарати.

Идиопатичната хемохроматоза се среща рядко. Засяга по-често и по-тежко мъже. Организмът има ограничени възможности да екскретира ненужното желязо и има повишена абсорбция. При напреднало заболяване микроелементът може да стигне до 60 г. Желязото в черния дроб се натрупва в черодробните клетки, наречени хепатоцити и в клетките, изграждащи жлъчните каналчета.

Повече за хемохроматозата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари