Матката и маточната шийка – как се променят през бременността?

През този период всички органи и системи търпят изменения
24 фев 2016 13:22, Eкип на Puls.bg
8
Матката и маточната шийка – как се променят през бременността?
Източник: Reuters, архив

Бременността е физиологичен период, който поставя повишени изисквания към женския организъм. Всички органи и системи на бъдещата майка претърпяват промени, чиято цел е да осигури безпроблемно износване и раждане на плода.

1. Промени в матката

В зависимост от възрастта и броя раждания на жената матката има различна форма. Небременната матка е с крушовидна форма, дължина около 7-8 см и тегло – 50-70 грама. При многораждали жени, извън бременността, матката е с малко по-големи от обичайните размери – дължината й е 9-9,5 см.

В началните срокове на бременността матката има сферична форма и плодът се движи свободно в околоплодната течност. След 20-22 г. с. формата й става цилиндрична. Това се дължи на разпъването на органа от нарастването на плода.

Матката е изградена от гладкомускулни влакна, които значително увеличават размерите си през бременността. Мускулните влакна са спираловидно вплетени едно в друго по начин, който улеснява максималното и безопасно разтягането на маточната стена. Дебелината й в първите гестационни седмици е 8 мм и нараства до 30 мм в края на десетия лунарен месец. Масата на матката се увеличава стръмно в първата половина на бременността. В периода около термин тегло й е приблизително 1000 грама.

Повече за промените на женския организъм през бременността четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Танева преди 8 години
Може и да ви се струва странно,но има момичета,които не знаят нищо за анатомията си. Ползвали са п.а.т.к.а ,но не знаят че имат матка. За тях е образователното четиво.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много поучителна статия!! А какви физиологични процеси настъпват при репортерки, които са срещнали г-н БОРИСОВ? Разкажете по подробно.
3
3
 
7
 
! Отговори
ha ha ha преди 8 години
Чудя се защо поместват такива елементарни статии?На кого му е хрумнало от този иначе новинарски сайт да ограмотява с тези глупости, които се поместват всекидневно?Ако зная как да пусна компютъра си, ако зная как да вляза в сайта ви, то тогава е много елементарно да потърся в Гугъл всяко нещо, което ме интересува. И то значително по-подробно.Необяснима стратегия на "образоване", с която се излагате.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, това новинарски сайт ли е или сайта на някоя женска консултация? Ако ме интересува как ще ми се промени матката и шийката ако ще си питам гинеколога, а няма да чета вашите мъдрости.
1
0
 
10
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Не можах и залък да лапна, докато не разбрах как матката и маточната шийка се променят през бременността, добре че се сетихте да пуснете тази статия