Родителството променя имунната система

Ефектът е доста лош, откриха експерти
24 фев 2016 20:25, Красимир Ангелов
10
Родителството променя имунната система
Снимка: Reuters

Когато човек стане родител, този факт освен начина му на живот, променя и имунната му система, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА. Проучването е дело на учени от Кембриджкия университет във Великобритания и Католическия университет в Льовен, Белгия.

Оказва се, че ефектът от родителството върху имунната защита на организма е дори по-лош от този от острия гастроентерит. Този ефект не е свързан единствено със срив в имунните системи на двамата родители, а и с тенденцията имунните им защити да станат сходни.

За да стигнат до тези изненадващи заключения, учените изследвали редица фактори, които могат да повлияят върху имунната реакция, като например възрастта, пола и затлъстяването. Били анализирани кръвни проби от 670 души на възраст между 2 и 86 години в разстояние на 3 години.

Резултатите показали, че имунният отговор е повлиян най-много от това, че двойката съжителства и отглежда заедно детето. Имунните системи на двамата родители били "склонни" да се променят и да станат сходни - да притежават с 50 на сто по-малко вариации в сравнение с мъж и жена, подбрани случайно сред населението.

"Отглеждането на дете е сериозно предизвикателство. Следователно не е учудващо, че променя радикално имунната система", отбеляза съавторът на изследването д-р Ейдриън Листън.

Учените все пак били изненадани, че отглеждането на дете отключва далеч по-силен имунен отговор в сравнение с острия гастроентерит. "Изследването ни за пръв път се поинтересува от имунните профили на двама души, които имат интимна връзка", поясни ученият. Той е на мнение, че лишаването от сън, стресът, предаваните от деца микробни инфекции отчасти обясняват срива в имунните системи на родителите.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Английските учени къртят мивки-факт ,отдавна забелязан.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся.....резултата от еврейската статия трябва да намали популацията на бялата раса нали!
Сигурна съм,че тази статия е разпространена в целия ЕС и Сащ...
Само не знам дали е стигнала и до Русия,но най-вероятно да.И там има *** ***.
3
3
 
6
 
! Отговори
бг преди 2 години
Статия написана от Илюминати-рептили.
2
3
 
13
 
! Отговори
Явор преди 2 години
Пак пропаганда срещу семейството и децата.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредно малоумно изследване на английски "учени" финансирано по европроект!

20 идеи за маникюр с надписи
20 идеи за маникюр с надписи

20 идеи за маникюр с надписи

Отслабване с витаминно-протеинова диета
Отслабване с витаминно-протеинова диета

Отслабване с витаминно-протеинова диета