Емоционалната интелигентност при детето – основа за успех

Емоционално интелигентните хора са много по-гъвкави и адаптивни
25 фев 2016 10:14, Eкип на Puls.bg
2
Емоционалната интелигентност при детето – основа за успех
Източник: Reuters, архив

В ежедневните грижи за децата да са нахранени, облечени, да са здрави, да спортуват, да учат езици, често се забравя важен аспект от тяхното развитие, а именно емоционалното им здраве. Емоционалната интелигентност е сравнително ново понятие, но дори да знаем и да сме чели колко е важна за бъдещото щастие и успеха на децата, все още за много родители е трудно да си представят как се случват нещата на практика.

Даниъл Голман, който въвежда понятието емоционална интелигентност твърди, че тя се развива през целия ни живот, и не е свързана с коефициента на интелигентност. Най-важният период обаче си остава детството, и ако искаме емоционално грамотни деца, не трябва да подценяваме начина, по който ежедневно общуваме с детето, както и как изразяваме собствените си емоции като родители.

Установено е, че емоционално интелигентните хора са много по-гъвкави и адаптивни, по-лесно създават връзки, по-добре работят в екип и се справят с предизвикателствата и трудностите. Успехът и щастието в живота, се оказва, че зависят малко от това колко сме „умни“ и гениални, а по-скоро от това да сме способни да изразяваме емоциите си и да проявяваме съпричастност към емоциите на другите, да създаваме дълготрайни взаимоотношения с хората, да си поставяме и постигаме цели. Всички тези умения, се учат и утвърждават още в детството.

Повече информация за емоционалната интелигентност на детето може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Емоционалната интелигентност винаги води до развитие на интелигентност на човека които я има.Вярно е че не всеки човек които развие интелигентност притежава емоционална интелигентност.Но имат връзка просто интелигентността може да се развива по различни начини и това е един от пътищата.От друга страна развитието на емоционалната интелигентност дава предимства на личността пред тези които са минали по другите пътища на развитие на интелигентност.