Какво трябва да знаем за варицелата?

Варицелата е силно заразна и лесно се предава от човек на човек
3
Какво трябва да знаем за варицелата?
Снимка: freeimages

Варицелата е една от най-заразните видове шарка. Така наречената едра шарка е коварна, силно заразна и често оставя дълбоки белези по кожата за цял живот.

Какво трябва да знаем за варицелата, ако имаме малко дете?

Пъпките, които варицелата образува в началото на заразяването приличат по-скоро на ухапвания от насекомо. Затова много често родителите не взимат мерки. Пъпките могат да се появят и скоро след поставянето на ваксина срещу варицела.

Първоначално пъпките приличат на плюски, но след това се изпълват с течност и мехурчетата започват да се пукат. На тяхно място се появяват корички и засъхнали ранички.

Може ли детето да се зарази от ваксината?

Да, напълно възможно е. Някои деца, ваксинирани срещу варицела се разболяват както от други болни деца, така и от самата ваксина. Тези случаи, разбира се, са изключително редки. При ваксинираните деца често не се наблюдава никаква симптоматика.

Заразна ли е варицелата?

Да, варицелата е силно заразна и лесно се предава от човек на човек при кашляне, кихане или контакт с обрива. Заразният период започва около 2 дни след поява на обрива и продължава докато всички пъпки не завехнат.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да знаеш достатъчно, че да отидеш навреме на лекар. Тя и авторката отдавна има нужда от лекарска помощ, очевидно е за всеки, който и следи писанията, нека потърси добър психиатър.
1
1
 
11
 
! Отговори
ехооо преди 8 години
Варицелата няма нищо общо с едрата шарка