Каква е връзката между стреса и сърбежа?

Активира се една и съща област в мозъка
8 мар 2016 19:55,
4
Каква е връзката между стреса и сърбежа?
Източник: Reuters, архив

Понякога при напрегнати ситуации, независимо дали са свързани с работата или с личен проблем, може да се появи сърбеж по кожата. Макар на пръв поглед да изглежда странно, това не е плод на съвпадение – става дума за зависимост, се посочва в данните на ново проучване.

Причината е, че стресът „активира“ хипокампуса в мозъка. Това е същата област, в която се обработват и сигналите, свързани със сърбежа. Самите ние не можем да направим нищо по отношение на самата връзка. Седативните антихистамини като дифенхидрамин могат да повлияят на мозъка, като успокоят областите, които облекчават усещането, когато се почесваме. 

Все пак, най-доброто „лекарство“ при тези случаи е да спрем да изпращаме сигналите, които причиняват сърбеж. За тази цел бихме могли да си помогнем с медитация и различни техники за освобождаване на стреса и напрежението.

Специалистите препоръчват следващия път, когато се изправим пред ситуация, предизвикваща паника или реагираме със стрес и тревожност, съзнателно да забавим дишането.

Повече за връзката между стреса и сърбежа четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какъв сърбеж?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
връзката е , че като има сърбеж, значе има и гъбички! а гъбичките определено стресират