Соя – ценна за веганите и вегетарианците

Съдържа качествени протеини и фитостероли
9 мар 2016 11:22,
17
Соя – ценна за веганите и вегетарианците
Източник: Reuters, архив

Соята е полезна с високото съдържание на протеини, витамини, минерали и неразтворими фибри. В количеството от 100 г соя могат да се открият 173 калории, 17 г протеини, 1 г наситени мазнини, 10 г въглехидрати, 6 г фибри. 

Високото съдържание на фибри прави соевите зърна ценна храна в случаите на висок лош холестерол и при диабет тип 2. 

Според данните на проучвания соевите протеини понижават нивата на холестерола, докато животинските крият риск от повишаването им. 

Соевите зърна съдържат и съединения, познати като фитостероли. Понижаващите холестерола ефекти на фитостеролите са документирани. 

Гените и факторите, свързани с околната среда, играят важна роля в начина, по който организмът реагира на консумацията на определени храни. Това означава, че не може да се каже дали хранителният режим богат на храни, съдържащи фитоестрогени, е полезен или не. Фитоестрогените са вещества, които се съдържат в растенията и имат действие, подобно на естрогените.

За веганите и вегетарианците соевите храни са безценна част от хранителния режим. 

Важно е да се има предвид, че суровите и покълнали соеви зърна съдържат гоитрогени, които могат да попречат на функцията на щитовидната жлеза. В соята се съдържа още и оксалат. 

Хората, които имат анамнеза на оксалатни камъни в бъбреците, следва да консумират соя с мярка. Жените, които са засегнати или са страдали от тумор на гърдата, който е чувствителен към естроген, трябва да ограничат консумацията на соя и соеви продукти до не повече от 4 порции седмично.

Повече полезна информация може да научите в рубриката „Хранене“ на здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяхте по-запознати щяхте да знаете,че СЗО изпрати писмо до БВО, в което поспчиха,че вегетарианци,вегани,суровоядци не са включени в международната класификация на болестите,както на повечето от Вас Ви се иска. На мен специално ми се струва,че трябва да включат в психично разтроените тези, които се наливат с 2 литра кола, 5 кафета, кутия цигари и натъпкано с антибиотици месо и оцветени храни. Но така е било винаги. Вие мислите вегетарянците за болни, те мислят същото за Вас.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро даваха филм за фирмата М О Н С А Н Т О патентовала соя, която си е чиста проба ГМО но понеже е резистентна на друг техен продукт срещу плевелите се е наложила на пазара... А те стриктно си следят да няма други семена освен техните... Соята ГМО - царевицата - ГМО и вегани и месоядци всичките сме в кюпа ядем неща които не искаме а ни ги налагат.... за пари ли? за много ли ? - ДА това се прави за пари а ние доброволно си ги хапваме....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дебатите за тази соя се водят още от средата на миналия век.В протеинните изолати в най-голяма степен са премахнати протеиназните инхибитори, които пречат точно на разграждането на белтъчините.Иначе, че над 95% е генно-модифицирана, не само заради наличието на лимитиращи аминокиселини, но и заради мастния състав, е ясно и на децата. Да не казвам, че лецитина който е типичен емулгатор в много храни в повечето случаи е от соя.Скоро пак ще започнат да се дъвчат теми за водораслите и приноса от тях.
11
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Да ,тя е важна ,за да има повече щастливи идиотш на света ! Лошото е ,че от храната ли ,от радиацията и мутациите ,те стават все повече и по своему са си щастливи !
10
2
 
3
 
! Отговори
Болест е преди 8 години
През 2013-та година Световната здравна организация /СЗО/ включи суровоядството и вегетарианството в списъка на психичните разстройства, с които трябва да се борим. СЗО публикуваха нов списък на болестите, на които трябва да обръщат внимание лекарите психиатри, добавяйки към него такива склонности като вегетарианството и суровоядството, които официално се отнасят към психичните разстройства на привичките и влеченията.
9
5
 
6
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Човекът не е хищник,а всеядно. Вегетарианството не е болест,разбирам хората,които не искат да ядат месо заради добродушния си характер,но да не ядеш никаква храна от животински произхот,като сирене,кашкавал,мед,мляко...това вече може и да граничи с психическо заболяване
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вегетерианството е болест, но колко хора го знаят?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек е хищник - това е положението, другото е въпрос на избор, но никой не може да бяга от природата си. Цял живот можете да храните кучето и котката си с храни, но като им подадете кокал или месо, какво става?!?!?!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От всички култури, които се използват за ядене, може би соята е най-вредна! Практически няма такава, която да не е генно-манипулирана.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соя има в огромен процент т храните, а е доказано, че в по-големи количеста причинява рак, така че не разбирам, защо се лансира толкова, като невероятно полезна, в крайна сметка я ядем от много други храни, които са супер "истински"!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не може да замени истинското месо. Никакви яйца, никаква соя. Веганци и вегетарианци просто не се развиват нормално. Болнеят, слабеят.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГМО
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи всички вегани да набиват кренвирши, в тях има яко соя и никакво месо :D
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление и соята не е подмината от новите технологии и в момента почти сто процента от предлаганата е генномодифицирана както царевицата. Бих ви предложил да се спасявате на село, ако имате възможност и желание!