Какви са рисковете за здравето от птица като домашен любимец?

Възможно е да пренасят някои болестотворни микроорганизми
11 мар 2016 17:30, Eкип на Puls.bg
0
Какви са рисковете за здравето от птица като домашен любимец?
Източник: Reuters, архив

Все повече са хората, които решават да се сдобият с домашен любимец вкъщи. Но освен всички приятни емоции, които можем да изживеем с тях, те носят и някои опасности, тъй като е възможно да пренасят някои болестотворни микроорганизми.

Птиците са специфичен източник и преносител на така наречената Chlamydia psittaci. Заболяването, което се причинява се нарича пситакоза или орнитоза. Най-често опасност представляват папагалите, чайки и гълъби. Освен тях по-рядко заболяването може да се пренесе чрез домашни или някои диви птици. Боледуват хората, които са били в контакт с тях.

Заразата обикновено не се предава от човек на човек. Заразяването се осъществява чрез вдишване на прах, в който се намират частици от изпражненията на заразено животно или техни секрети. След инхалиране, микроорганизмите преминават в белите дробове и там причиняват възпаление.

Придвижването от тъканта на белите дробове се осъществява с посока към кръвта и съответно попаднали в нея, микроорганизмите могат да достигнат до всички органи. Но сравнително най-често атакуваните се оказват слезката и черният дроб. По-рядко се засягат сърце, нервна система или бъбреци.

Повече за риска от птиците като домашни любимци може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари