Какви са рисковете за здравето от птица като домашен любимец?

Възможно е да пренасят някои болестотворни микроорганизми
11 мар 2016 17:30, Eкип на Puls.bg
0
Какви са рисковете за здравето от птица като домашен любимец?
Източник: Reuters, архив

Все повече са хората, които решават да се сдобият с домашен любимец вкъщи. Но освен всички приятни емоции, които можем да изживеем с тях, те носят и някои опасности, тъй като е възможно да пренасят някои болестотворни микроорганизми.

Птиците са специфичен източник и преносител на така наречената Chlamydia psittaci. Заболяването, което се причинява се нарича пситакоза или орнитоза. Най-често опасност представляват папагалите, чайки и гълъби. Освен тях по-рядко заболяването може да се пренесе чрез домашни или някои диви птици. Боледуват хората, които са били в контакт с тях.

Заразата обикновено не се предава от човек на човек. Заразяването се осъществява чрез вдишване на прах, в който се намират частици от изпражненията на заразено животно или техни секрети. След инхалиране, микроорганизмите преминават в белите дробове и там причиняват възпаление.

Придвижването от тъканта на белите дробове се осъществява с посока към кръвта и съответно попаднали в нея, микроорганизмите могат да достигнат до всички органи. Но сравнително най-често атакуваните се оказват слезката и черният дроб. По-рядко се засягат сърце, нервна система или бъбреци.

Повече за риска от птиците като домашни любимци може да научите на Puls.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари