Емпатия и съпричастност – способни ли са малките деца на тях?

Бебетата се раждат със способност да отговарят на емоциите на околните
12 мар 2016 13:26, Eкип на Puls.bg
4
Емпатия и съпричастност – способни ли са малките деца на тях?
Източник: Reuters, архив

През втората година от живота си децата започват да развиват загриженост към емоциите на другите хора и да се опитват да ги утешават. Това умение се нарича емпатия (в буквален превод „вчувстване“) и е важно за емоционалното развитие на децата.

Например имали сте тежък ден на работа, прибирате се вкъщи и сядате уморено пред телевизора, и виждате детето ви как идва със загрижен поглед, прегръща ви и веднага се чувствате по-добре. Детето проявява емпатия към вас, независимо, че е само на две години.

Това е забележително постижение, тъй като доскоро се смяташе, че малките деца не могат да възприемат друго, освен собствените си чувства и нужди. Но изследователите откриват, че емпатията започва още в началото на живота – може би сме родени с тази способност.

Бебетата се раждат със способност да отговарят на емоциите на околните, да имитират лицевите изражения на хората, които се грижат за тях, и да избухнат в плач, ако друго бебе плаче. На тримесечна възраст, те реагират различно на щастливи и на тъжни лица, което показва че ги разграничават. Бебетата реагират на нещастието сякаш самите те го изпитват. Тези реакции все още не могат да се нарекат емпатия, но са първи опити за преживяване на чуждите емоции.

Повече за емпатията и съпричастността при малките деца може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой може да ми обясни разликата между емпатия и съпричастност.