Национален рамков договор за здраве - до седмици

Москов обяви, че се залагат повече пари за профилактика
17 мар 2016 20:19,
5
Национален рамков договор за здраве - до седмици
Снимка: архив Булфото

До края на месеца служебният рамков договор, предложен от Здравната каса, трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, заяви Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на НЗОК, пред депутатите от здравната комисия в парламента.

Въпреки че се приближихме максимално до предложенията на БЛС по НРД, съюзът отказа да подпише НРД 2016 и НЗОК трябваше да предприеме консолидиране на служебен рамков договор. До края на месеца документът трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, посочи той. Медицинската помощ ще продължи да се осъществява както през миналата година според НРД от 2015 г., уточни Ананиев.

Новите неща, които влизат в служебния рамков договор, са в няколко посоки, обясни Ананиев. Той посочи на първо място промените за определянето на обемите, цените и методиката за остойностяване и купуване на видовете медицинска помощ, за контрол по изпълнение на договорите и санкциите при неизпълнението им.

Променят се и наредбата за двата пакета, която вече е за обсъждане на сайта на МЗ, процедурата ще се приеме по-късно, а дотогава ще се следва основният пакет, приет от МЗ.

Трето – промени в някои наредби – за профилактичните прегледи, за избор на критерии за болници за договори, за удовлетвореността на пациентите, наредбата за достъпа до медицинска помощ.

Българския лекарски съюз (БЛС) смята, че предложеният от Националната здравноосигурителна каса служебен рамков договор е назаконосъобразен. Председателят Венцислав Грозев подчерта, че причините да не го подпишат не са само финансови, а неяснотата в нормативната база.

В рамките на изслушването по служебния договор стана ясно, че от БЛС искат да продължи да действа миналогодишния документ. Съюзът бе подкрепен от медицински специалисти и директори на болници.

От своя страна здравният министър Петър Москов защити предлагания проект за рамково споразумение и посочи, че се залагат повече пари за профилактични прегледи, за детско и майчино здравеопазване, за доболнична помощ.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов разкритикува предлагания служебен НРД, като заяви, че не е вярно, че се отпускат повече пари. Той обясни, че се вземат пари от резерва на Касата, които по закон са част от бюджета й, тоест няма допълнителни ресурси, а се предлага да се финансира системата на практика с парите за не произтича нищо страшно за системата от липсата на НРД - от гледна точка на финансирането и на качеството на медицинските услуги той увери, че нищо няма да се промени в сравнение с миналата година.

Москов защити и предложението за въвеждане на пръстов отпечатък, като каза, че чрез него ще се намалят злоупотребите с хоспитализации с до 10 на сто и ще стигнат ниво от около 4 процента.

Относно проекта на наредбата за допълнителния пакет министърът каза, че тя ще е готова до следващия четвъртък, когато ще бъде качена на сайта на МЗ.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига бе, Москов, стига ни прави на алтави, цялата работа не е в тези мижави "с до 10 процента намаление на злоупотребите"- смешно намаление, за което НАХАЛНО ПРИРАВНЯВАШ БОЛНИТЕ ХОРА С ПРЕСТЪПНИЦИ, "ВЕЛИЧАЕШ ГИ",че ще КОНТРОЛИРАТ С ПРЪСТ, харчиш 470 000 на държавата за софтуер, избираш за изпълнител КОНСОРЦИУМ, но не казваш, кои фирми освен водещата влизат в него, и най-важното - ЧЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ ЩЕ ГУШНЕ НАЙ-МАЛКО 10 000 000 от ПРОДАЖБА НА ЧЕТЦИТЕ, КОЯТО ЩЕ ИЗВЪРШВА САМО ТОЙ. Будалкане до дупка
1
2
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Москов е най-зловредният министър от цялата история на страната... Само хаос, лъжи и недомислици. Кух, самовлюбен демагог.