Лупусът и кожните промени, свързани с него

Засегнати са основно жените
Обновена: 19 мар 2016 11:06 | 19 мар 2016 08:29,
2
Лупусът и кожните промени, свързани с него
Reuters, архив

Лупусът спада към заболяванията на съединителната тъкан. Тоест основно атакувани са ставите, мускулите, кръвоносните съдове и кожата. Освен това засегнати от заболяването могат да бъдат и още някои вътрешни органи – сърце и неговите обвивки, бъбреци и други. Като провокатор за появата на заболяването може да играе роля приемът на някои медикаменти, както и излагането на пряка слънчева светлина.

Какви са причините за възникване на заболяването?

На първо място, както и при голяма част от други заболявания, стои генетичната предразположеност. Тоест наличието на определени гени, които подложени на определени фактори от околната среда водят да отключване на заболяването.

Някои медикаменти като пеницилин, естрогени, литиеви соли имат установена връзка с приема им и последващото отключване на заболяването. Но това се случва само при условие, че в организма на човек има и наличие на конкретни гени, имащи отношение към появата на еритемния лупус.

Установено е, че заболяването се среща по-често при жени. Подозира се и хормонален дисбаланс като фактор за отключване на симптомите, тъй като при бременност заболяването се влошава. Слънчевата светлина се оказва също тригерен фактор. Пациентите са с изразена фоточувствителност.

Повече за кожните промени при лупус четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
wtf преди 8 години
It's never Lupus...