Бременността след 35 крие риск от синдрома на Даун

Днес отбелязваме Световния ден на хората със заболяването
21 мар 2016 13:52,
29
Бременността след 35 крие риск от синдрома на Даун
Снимка: bgonair.bg

В основата на синдрома на Даун е една случайна генетична аномалия - при хората има една допълнителна 21-ва хромозома, обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доц. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория. Той допълни, че именно заради това е избрана датата 21 март за отбелязване на Световния ден на хората със синдрома на Даун, за да напомня за причината за това заболяване.

Доц. Савов обясни, че жените в напредваща репродуктивна възраст – след 35 години, имат по-висок риск да имат бременност, засегната от синдрома на Даун. Той обаче подчерта, че няма нерискова група.

"При жени на 30 години теоретичният риск е 1 на 1000. При групата на 35-годишните жени е 1 на 400. А в групата на 40-годишните рискът е 1 на 100 и даже по-голям. Това означава, че няма нерискова възраст и трябва всеки да има това предвид", обоснова се в цифри специалистът.

Той уточни, че с биохимичния скрининг по време на бременността може да се определи реалния риск при бременността за жената и да се сравни с очаквания теоретичен възрастов риск.

Доц. Савов обаче уточни, че скринингът не е диагностика, а само оценява риска.

"Ако бременността е рискова, се правят други генетични изследвания, които целят да се постави диагноза. Важно е жената да знае точно какво се случва с бременността", посъветва специалистът.

Вижте историята на 5-годишната Мелина в следващия репортаж на Лора Инджова


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
младен преди 8 години
До Доктор Спок"...стабилен финансов гръб /Разбирайте "дебел чичка с пари"/"Една лека корекция от мене:...от 25 до 30 годишна възраст търси сигурност и стабилен финансов гръб(търся принц - да е красив, умен, богат, забавен, интелигентен, пич...)....от 30 до 35 - абе може и не принц, като гореописания ама поне да има пари(дебел чичка с пари)....
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 26Да, ама на 35 една жена съвсем не е стара. Да, ако майката е на към 50, тогава да кажеш, че е стара да ражда, но да обвиниш жена на 35-36, че е прекалено стара е направо смешно. А в горната статия точно това се опитват да ни внушат, че едва ли не всяка жена на 35 е със сгрешени гени и детето и задължително ще е с някакъв синдром, което си е направо абсурдно.
18
3
 
7
 
! Отговори
до щщд преди 8 години
Говорейки с клишета си въобразявате ,че казвате житейски истини.Най-вероятно сте или млад човек или не сте прозрели простички неща.Младата майка е тази ,която е родила млада.И дотук.Всичко останало не зависи от това на колко години си родил.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да не ви казвам в тази същата билница как масово женичките бяха от провинцията понеже там няма по един читав лекар и при някакъв проблем просто нямат избор освен да се мятат на колите за София. Това на какво прилича???
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много "ценна" статия, особено на фона на медицинското обслужване в БГ. Миналата седмица лежах в една от новите специализирани болници с жена, бременна с второ дете и от провинцията. Питах я правила ли си е БХС и какво представлява, и тя каза - не. Фетална морфология- не. Пила ли е добавки през бременността, напр. фолиева киселина - не. Беше в 9ти месец и я попитах какво е бебето - ми не го били видели добре досега?!?! Така че хайде по кротко със статистиките, като няма дори адекватно следене!!!
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, сега да пребием с камъни всички жени, които са си позволили да забременеят след 35 години, защото видиш ли на имало риск детето им да е болно или още по-лошо, о ужас, един ден да се срамува от тях!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен всичко друго, на колко ще родиш не винаги е въпрос на избор. Има двойки, които с години се борят да имат деца. Заради някакви всезнайковци, които дават оценки на чуждия живот ли да се откажат?
13
3
 
8
 
! Отговори
мда преди 8 години
За пореден път не съм разочарован от раздвоението разтроението и тн в коментарите... Нямало щастливо омъжени жени в БГ,защото нямало истински мъже в БГ. Нямало истински жени всички били използвачки и тн... Кога някой ще се сдобие с рожба понякога не зависи само от желанията на родителите били те млади и не толкова. Смятам че тази статия може да повдигне малко заинтересованността на хората а не да бъде анатемосвана...
12
2
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Доколкото разбирам, сте от хората, които смятат, че има възрастова граница и за това как изглежда една жена. Не го казвам по лични причини, просто такива са фактите - дъщеря ми се гордее с мен, защото приятелките й казват, че има хубава майка и изобщо не питат на колко години съм. А до колко ще живее човек и дали ще дочака внуци, не зависи от никого от нас.
11
15
 
7
 
! Отговори
щщд преди 8 години
Който счита,че може да се пребори с природата,много се лъже. Разбирам майките,които по лична причина са родили късно и тук пишат,видите ли,това било без значение за здравето на детето. Децата също обичат майка им да е млада,поне докато са малки. Горди са с нея. Пък и на майката трябва да й стигне живота да се порадва на внуци.
10
8
 
13
 
! Отговори
до доктор спок преди 8 години
Стига с тези клишета! Стари моми, разхайтени момичета, бля-бля-бля!!! Между другото, аз щастлива омъжена българка не съм видяла досега, защо ли? С много малки изключения. Един жокер - проблема не е в жените ;)
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bullshits! Де да беше виновна късната бременност за всички болести! Меееечтииии!!!!!
8
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, хора населението на България намалява с всеки изминал ден, а вие сякаш нарочно пишете какви ли не глупости за да откажете хората да имат повече деца. Представете си това да го прочете жена на около 35, която се колебае дали да роди още едно дете или не. Ами вие така ще я наплашите, че тя моментално ще се откаже! Защото детето едва ли не 100% ще е болно от нещо, поне според вас. И после защото хората масово имали само по 1 дете...
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засрами се, Василия Пейчева! Как изобщо ти идва на ума да пишеш такива неща? Само неука сел.ьнка може да напише това!
6
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютни големи глупости сте написали в статията! Това просто не е вярно !!! Леля ми роди двама сина след 42 и след 44 годишна възраст и всичко си им е наред! Защо пишете неверни неща и плашите хората, които искат да имат деца и след 40 годишнината си ???
5
7
 
15
 
! Отговори
Така е преди 8 години
Децата с Даун са като всички други и родителите им ги обичат по същия начин. Може да имат някакви особености, но не са "ненормални". Истинският проблем е, че обществото ни е предубедено. Дори да бяха установили по време на бремеността ми, че детето ми ще е с Даун, пак бих си го родила, но щях да се притеснявам за това как ще го приемат, когато порасне.
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората със синдром на Даун са точно толкова нормални, колкото нас. Единствено външният им вид е малко по-различен. Сред тях има много актьори, приложници, програмисти. Кво толкоз ни плаши този доктор... Ние от моята компания родихме всички над 35 и децата ни са здрави, даже бих казала по-кротки и улегнали, по-спокойни, защото ние майките сме по-разумни и по-уверени.
3
6
 
30
 
! Отговори
Сериозно? преди 8 години
И кой точно определя какво е нормално? Нормално е да се ражда във фертилна възраст, която при жените е докато имат цикъл. Да, не е нормално да родиш на 60, след като природата вече си е казала думата.
2
9
 
42
 
! Отговори
Стига вече преди 8 години
сте се опитвали да създадете комплекси на нормални здрави жени, които са решили да родят в по-зряла възраст. Аз родих на 40, имам прекрасна, здрава и красива дъщеричка. А когато ходих на генетично изследване, от кабинета излезе разплакана двайсетинагодишна бъдеща майка. Ако една жена е здрава, грижи се за себе си и няма наследствени заболявания, няма никаква причина да роди дете с Даун, независимо от възрастта. Живеем в 21-и век, престанете с тези глупости!
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за това най-много деца със синдрома на Даун се раждат точно от жени под 30 години. Точно защото жените над 35, знаят че са рискови и се грижат по-добре за себе си и ходят на всякакви изследвания, за разлика от 20 годишните, които си мислят, че щом са млади детето им задължително ще е здраво и не е нужно да се живеят твърде здравословно. Впрочем това важи за всякакви заболявания на детето не само за Даун.