Основните моменти при раждането на плода

Как започва изгонването на плода?
22 мар 2016 18:51, Eкип на Puls.bg
3
Основните моменти при раждането на плода
Източник: Reuters, архив

Вторият период на раждането е изгонването на плода от матката. Той започва от момента на пълно разширение на цервикалния канал и завършва с раждането на бебето.

Обикновено околоплодният мехур се пука спонтанно при разширение 4-5 см, което е съпроводено с изтичане на околоплодни води. Следва период на разреждане на маточните контракции и спад в интензитета им. Причина за това е, че след намаляване на обема на плодния сак матката се нуждае от време – около 20-30 минути, през което мускулатурата й се адаптира.

След изглаждането на маточната шийка следващото препятствие за раждането на плода е тазовата мускулатура. Съпротивата, която тя оказва, е по-изразена при първескини и особено при жени, занимаващи се активно със спорт и/или физическа работа. При тези родилки пероидът на изгонване на плода може да протече по-продължително.

Предлежащата част на плода навлиза дълбоко в таза и започва да притиска и разпъва мекият родилен път – влагалището и мускулатурата на тазовото дъно. Появява се чувство за напън, което родилката асоциира с чувство за необходимост от дефекация (изхождане). Натискът върху тазовото дъно рефлекторно предизвиква съкращение на коремната мускулатура и диафрагманата, подпомагащо раждането на бебето.

Повече за раждането на плода четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Жена преди 8 години
"Как започва изгонването на плода?"Да ви имам аз терминологиите! Изгонването? Все едно гоните духове майна!