И въздушната бърза помощ - платена от държавата

1 декар спешно отделение откриха в Окръжна болница
25 мар 2016 08:01, Петя Славова
6
И въздушната бърза помощ - платена от държавата
Снимка: архив, Булфото
Държавата и правителството плащат за цялата логистика с хеликоптерите линейки. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов при откриването на чисто ново спешно отделение в столичната болница "Света Анна", пише в. "24 часа". Пациентите, на които се наложи транспортиране с въздушна линейка, няма да дължат нищо, разясниха и от здравното министерство.
 
1 дка площ заема новото спешно отделение, към него има хеликоптерна площадка и е с най-модерното оборудване, обясни шефът на болницата д-р Славчо Близнаков. Това отделение е част от спешния болничен комплекс, който изгражда здравното министерство.
 
20 млн. лв. отпусна правителството за спешната помощ и с тези пари първо ще бъдат увеличени заплатите, а след това и модернизирани спешните отделения. Отделно започва и усвояването на 85 млн. евро от фондовете, като до 2 години всички спешни отделения и центрове ще са модернизирани, обяви Москов.
 
Като юридически игрички определи здравният министър подадените жалби в административния съд срещу новия стандарт за спешна помощ. "Идва ми друга дума наум, но с премиера се разбрахме да не ползваме лоши думи", допълни той.
 
"Стандартът пази пациента. Ако се помелите на пътя, ви трябва ето това отзад, а не един фелдшер със слушалката си. Ролята на държавата е да гарантира, че пациентът в спешно отделение ще бъде лекуван адекватно", допълни Москов.
 
С 36 млн. лева е увеличено финансирането от здравната каса за извънболничната помощ, включително и за общопрактикуващите лекари, обясни министърът по повод заканите на джипитата да протестират срещу новия рамков договор. "Ако увеличаването на направленията и прегледите за пациентите е нещо лошо, нека протестират", допълни той.
 
"Правим огромни усилия. Говорих с лекарите, санитарите и сестрите. 700 хил. лв. на година е увеличил заплатите в тази болница", коментира и премиерът Бойко  Борисов.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Куин преди 2 години
Нашата здравна система има странни мерителни единици, превърнали се в еталон за благосъстояние на малка група с икономически интереси: един декар, един милион, един уред, който никога няма да бъде експлоатиран...Но колко оздравени пациенти има, никой не брои, защото няма такива, има още -болни...
4
1
 
3
 
! Отговори
вече сме куку преди 2 години
Какво стана с новата прословута Ямболска болница, която беше дадена на държавата за пускане в действие?Май откраднаха едни пари отново и нищо насреща.Надеждата на ямболци беше в бат Бойко , но и той ни измами с празни обещания и накрая нищо.Пуска щеше да е пролетта на 2014година.ДА ВИ Е ЧЕСТИТА.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гражданка

Надявам се скоро лекарите да си отидат!
Изпълнявайки повелята ви.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В медицината декарите остават на по-задно място.
Най-важни са хората.
1
6
 
7
 
! Отговори
Гражданка преди 2 години
Единственото, което искам е да мога да отида на преглед при който лекар аз си избера! А не да чакам за преглед при личния, той да ми дава направление, от там нов час и чакане за друг лекар, при който ако си по здравна каса може да чакаш и месец за преглед!!!! А и ако лекарите са там, само и единствено заради парите, а не за да помагат на хората, по-добре да си ходят!

3-дневен детокс с вода с чия и лимон
3-дневен детокс с вода с чия и лимон

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Как да се предпазим от грипа
Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа