И въздушната бърза помощ - платена от държавата

1 декар спешно отделение откриха в Окръжна болница
25 мар 2016 08:01, Петя Славова
6
И въздушната бърза помощ - платена от държавата
Снимка: архив, Булфото
Държавата и правителството плащат за цялата логистика с хеликоптерите линейки. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов при откриването на чисто ново спешно отделение в столичната болница "Света Анна", пише в. "24 часа". Пациентите, на които се наложи транспортиране с въздушна линейка, няма да дължат нищо, разясниха и от здравното министерство.
 
1 дка площ заема новото спешно отделение, към него има хеликоптерна площадка и е с най-модерното оборудване, обясни шефът на болницата д-р Славчо Близнаков. Това отделение е част от спешния болничен комплекс, който изгражда здравното министерство.
 
20 млн. лв. отпусна правителството за спешната помощ и с тези пари първо ще бъдат увеличени заплатите, а след това и модернизирани спешните отделения. Отделно започва и усвояването на 85 млн. евро от фондовете, като до 2 години всички спешни отделения и центрове ще са модернизирани, обяви Москов.
 
Като юридически игрички определи здравният министър подадените жалби в административния съд срещу новия стандарт за спешна помощ. "Идва ми друга дума наум, но с премиера се разбрахме да не ползваме лоши думи", допълни той.
 
"Стандартът пази пациента. Ако се помелите на пътя, ви трябва ето това отзад, а не един фелдшер със слушалката си. Ролята на държавата е да гарантира, че пациентът в спешно отделение ще бъде лекуван адекватно", допълни Москов.
 
С 36 млн. лева е увеличено финансирането от здравната каса за извънболничната помощ, включително и за общопрактикуващите лекари, обясни министърът по повод заканите на джипитата да протестират срещу новия рамков договор. "Ако увеличаването на направленията и прегледите за пациентите е нещо лошо, нека протестират", допълни той.
 
"Правим огромни усилия. Говорих с лекарите, санитарите и сестрите. 700 хил. лв. на година е увеличил заплатите в тази болница", коментира и премиерът Бойко  Борисов.

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Д-р Куин преди 2 години
Нашата здравна система има странни мерителни единици, превърнали се в еталон за благосъстояние на малка група с икономически интереси: един декар, един милион, един уред, който никога няма да бъде експлоатиран...Но колко оздравени пациенти има, никой не брои, защото няма такива, има още -болни...
4
1
 
3
 
! Отговори
вече сме куку преди 2 години
Какво стана с новата прословута Ямболска болница, която беше дадена на държавата за пускане в действие?Май откраднаха едни пари отново и нищо насреща.Надеждата на ямболци беше в бат Бойко , но и той ни измами с празни обещания и накрая нищо.Пуска щеше да е пролетта на 2014година.ДА ВИ Е ЧЕСТИТА.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гражданка

Надявам се скоро лекарите да си отидат!
Изпълнявайки повелята ви.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В медицината декарите остават на по-задно място.
Най-важни са хората.
1
6
 
7
 
! Отговори
Гражданка преди 2 години
Единственото, което искам е да мога да отида на преглед при който лекар аз си избера! А не да чакам за преглед при личния, той да ми дава направление, от там нов час и чакане за друг лекар, при който ако си по здравна каса може да чакаш и месец за преглед!!!! А и ако лекарите са там, само и единствено заради парите, а не за да помагат на хората, по-добре да си ходят!

Мариана Попова е в супер форма след раждането
Мариана Попова е в супер форма след раждането

Мариана Попова е в супер форма след раждането

Специалисти от ВМА направиха уникална операция за отстраняване на карцином
Специалисти от ВМА направиха уникална операция за отстраняване на карцином

Специалисти от ВМА направиха уникална операция за отстраняване на карцином