Джипита и спешни медици – едни срещу други

Лекарите от Спешната помощ против исканата оставка на Москов
31 мар 2016 13:52,
34
Джипита и спешни медици – едни срещу други
Снимка: Архив Reuters

Липса на диалог и неразбирателство между общопрактикуващите лекари и медиците от Спешната помощ взеха връх след началото на националната стачка на личните лекари в страната.

"Не сме съгласни с исканата оставка на министър Москов и не сме съгласни с отменянето на реформата", обяви Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в Спешната помощ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Ние не можем да стачкуваме, защото сме част от системата за национална сигурност и като такива нямаме право на ефективни стачни действия. Ако го направим, ще понесем наказателна отговорност", поясни тя.

По думите на Каталиева, след като джипитата затвориха кабинетите си в големите областни градове, пациентите няма къде да отидат. Тя подчерта, че спешните кабинети в страната не са упълномощени да издават болнични, направления и рецепти за месечни лекарства, поради това се налагало да се сблъскват с недоволството на пациентите, които след започването на ефективната стачка се обръщат именно към Спешната помощ.

Към момента в страната има 34 приемни спешни отделения, които са на територията на големите областни и университетски болниици. Каталиева подчерта, че тези отделения са малко с оглед на потока от хора, който трябва да поемат. По доклади на министерството на здравеопазване през тях годишно минават около 1 млн. Души.

"Ние не сме против исканията на колегите - общопрактикуващите лекари. Молбата ни беше да има достатъчно отворени спешни кабинети. Разбрахме, че в градове, където има по 70-80 затворени практики, има два отворени дежурни кабинета. Спешните кабинети по начало преглеждаме по 80 човека, а понякога по 100. Като прибавите останали към тях, става непосилно", настоя тя.

Каталиева припомни, че медиците от Спешната помощ също са протестирали многократно в рамките на последните три години. За разлика от джипитатат обаче те предявявали исканията си пред парламента и министерството.

"Защо колегите в извънработното време не застанат пред парламента, пред министерството? За съжаление в момента не знам дали ще успеят, но определено страдат пациентите", попита Каталиева.

В разговора се включи и д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Ние не искаме въвеждането на пръстовия идентификатор, искаме легитимирането на пациента в кабиента да става по някакъв начин с електронна карта, която да бъде доста опростена като процедура, за да може това да не увеличава опашките пред кабинета", заяви тя.

По думите ѝ диалогът с Асоциацията на работещите в Спешната помощ и по-конкретно с д-р Каталиева бил невъзможен заради личностни нападки и обиди по отношение на съсловието.

"Аз съм "за" в системата да има обединение, да има разговори. Да бъдем нападани за това, че искаме да бъдем чути заради нашите пациенти, заради това какво се случва в системата, заради това, че ние искаме диалог между нас и този, който създава наредбите, в които ние работим, в края на краищата няма нищо лошо. Това е в интерес на пациентите, но и в интерес на бърза помощ. Ако един хипертоник е декомпенсиран, това ще се отрази на моята работа и на работата на спешните медици. Съжалявам, че не го разбра г-жа Каталиева", заяви Николова.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
35
 
! Отговори
по допирателната 31 преди 8 години
И аз се чудя защо се бойкотират от 15 години добри неща.Чудя се защо има злобна критичност и ама никаква самокритичност- Абсолютно нещо Не става без прякото участие на пациентите.Тези ,които не изпълняват предписания и не си проследяват състоянието и си прикратяват леченията без всякаква медицинска логика ,все някой им е виновен
26
1
 
35
 
! Отговори
от факт до 29 преди 8 години
Преди 15 години стартира една разумна като идея реформа - солидарно набиране на средства и прехвърляне на основните разходи върху семейните лекари ,99% от които бяха тогавашните участъкови интернисти и педиатри и......бяха тези ,които се осмелиха разчитайки на авторитет и занията си да излязат ида бъдат избирани.(...И се започна побългаряването ........омаскараването , занижаването на способностите им...това се надявам Министър Москов да осмисли и да коригира
25
2
 
34
 
! Отговори
до 27 преди 8 години
Първо Министър Москов е наистина лекар с една от най- дефицитните специалност /реанимация/Второ в интерес на истината предложенията на министъра се бойкотират в зародиш.Не можем да сме сигурни дали няма да е за доброто на всички. Рформата не е стартиралаПобългаряването на нещо толкова справедливо и солидарно не донесе удовлетворение на никого.Промяната е задължителна. И коментарите без кавички! ще е добре да са конструктивни- предложете нещо в замяна на това ,което отхвърляте!
24
0
 
36
 
! Отговори
екипност Чочи преди 8 години
това е ключована дума.Реформата беше де факто съкращение .От тези"огромни" суми ,които се тиражират като заплата на Джи Пи -тата се издържа цялата до болнична помощ- наеми , сестри , осигуравки , софтуер ,охрана , стерилизация , заплащане на заместващия при отпуск , хартия , тонери и счетоводство и глоби!!!В това е смисъла на възраженията - твърде много странични ангажименти и наистина стойностно да се обгрижват пациентите трябват две страни - пациента да се яви на преглед и да се довери
23
2
 
37
 
! Отговори
чочко преди 8 години
Личен лекар-да се познаваш болните, здравословното им състояние ,социален статус,семействата, домашни посещения!Да да ,ама НЕ!Имат хиляди пациенти които не познават , а им се плаща за тези хора.Дайте едно джипи,което да не е финансово добре?Няма касов бон за такса-къде са парите?Сестрата пише една бележка на дете за училище,точно 25мин. на компютър.Лекаря вижда колко хора има и става зъл.За какъв семеен лекар говорим?Да дават дежурства в болниците,ака ще и пет слециалности да имат!Ама пустипари
22
1
 
36
 
! Отговори
факт преди 8 години
Министър Москов няма вина за ситуация ,която е от 15 години. От тогава некоректни медии в ефир плашат народа ,че с въвеждане на семейната медицина ,Българския пациент ще остане без "специализирана" помощ.И дори ,когато медицинските направления бяха специални бланки ипод бройка се намериха угаждащи политици да изказват мнение ,че всеки ,който поиска може да има непревление.Е това срина системата преди да е проходила!
21
4
 
36
 
! Отговори
Бай Кольо преди 8 години
Всички джипита ги стяга чепика,защото вече няма да могат да си пишат,че са правили прегледи на пациенти без техния пръстов отпечатък.Длъжни са всяка година да правят поне по един прфилактичен преглед на всеки свой пациент,а те само пишат,че ги правят за да си вземат парите,това им е проблема.
20
0
 
35
 
! Отговори
анализ преди 8 години
В момента е крещяшта антимедицина.Правото на "второ мнение " се превръща в колекциониране на мнения и никакво полезно действие.Диагнози от прочетена сатия в НЕт-а ,но не и след сериозен преглед от лекарКорекции на терапията в аптеките...
19
1
 
34
 
! Отговори
за пациента преди 8 години
Толкова права им се дадоха ,че чак зациклиха системата.Правото на избор на личен лекар.Правото на информирано съгласие.Но не им се обясни ,че имат и задължения - да се явят на преглед , да изпълняват дадените препоръки .Реалност : " за къде ще ме пращаш?!" ,по телефона " сестрата да ми напише талона"???Ей това е равнозначно да отидеш на гарата и да искаш билет за "някъде"
18
0
 
35
 
! Отговори
ред трябва да има преди 8 години
Строг ред и правила.Не редно медика от спешно да дава наставления на Личния лекар за къде да изпрати пациента.не може специалист да си изисква направление от личния лекар ,защото бил прегледал съсед или приятел.Семейните лекари не са диспечери.Повечето са с по две специалности.
17
1
 
35
 
! Отговори
справедлив преди 8 години
Не знам кой има ползата да дезинформира.....никой не иска оставката на министър Д-р Московдобре е ,че се стреми да рестартира здравната система.За предпочитане е да се въведе здравна електронна карта с чип ,което има повече ползи ,освен контрол всеки следващ лекар или в аптека знае какво е състоянието на пациента и какво му е препоръчано.
16
3
 
36
 
! Отговори
браво преди 8 години
До ИванчоТочно така е, в другите държави от ЕС , като не ходиш на лекар,парите ти се събират, а у нас ОПЛ ги прибират независимо,че не са ни виждали очите. За това стачкуват, къде по света един личен лекар има доходи с огромна процентна разлика от доходите на пациентите си? Как става това?
15
8
 
35
 
! Отговори
браво преди 8 години
Браво на Москов! Най накрая някой има смелост да настъпи крадливите доктори! Всеки месец получават пари от здравната каса за хиляди пациенти ,чиито очи не са виждали.С пръстовите отпечатъци доста трудно ще може да се регистрират мъртви души. И хич да не мисе правят докторите,че стачкуват заради пациентите, няма такова нещо.Засилва им се контрола и безконтролното крадене,за това стачкуват.Безсрамници,които са забравили хипократовата клетва, а мозъците им са се превълнали в калкулатори.
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар:Вероятно сте тесен специалист.Много обичам да изпратя на консултация пациент например на невролог и въпросният да ми върне пациента с изискване за консултация с каедиолог и ендокринолог например.Ама това, че аз съм със специалност вътрешни болести и наистина няма нужда в момента от консултация, защото е консултиран преди 6 месеца, тесният специалиалист не може да прецени.
13
4
 
39
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Декомпенсиран хипертоник?! Какво значи това? Такава глупост за пръв път чувам! Виж, даден орган може да декомпенсира тоест в един момент да изчерпи възможностите си за компенсация, но хипертоник да декомпенсира е все едно да кажеш дървено желязо! Личните лекари са най-слабото звено в здравеопазването - приличат ми на стрелочници, само упътват болните към специалистите, дори и едно кръвно налягане ги мързи да измерят!
12
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов, и Борисов -2, настъпиха всички по мазола. Направо ни размазаха краката. Пациентите, третирани като престъпници, с орязани здравни права, здравето на хората няма значение. Значение имат само парите им. Пълна идиотщина е това, което става. Алчни безсрамници. Докараха в България всички отвратителни и отречени практики на дивия капитализъм. И никаква мисъл за бъдещето. Нито срам, нито страх. Такава липса на далновидност можеш да откриеш само във физкултурници!
11
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основното източване на НЗОК стана по времето на министър Дянков, а голямото източване става със частните болници.Това българите сме като онези маймунки ни чул, ми видял, ни разбрал.ааАз нямам мищо против пръстовите отпечатъци, но защо трябва и това да се плаща с парите за здраве?
10
2
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
До sante_dogАз не съм престъпник, че да ми искат пръстови отпечанъци - ако Кокорчо смята, че лекарите крадат или източват здравната каса да се занимава с тях не с пациентите.....някой може ли да даде пример в колко държави от ЕС се вземат пръстови отпечатъци в аптеки, при лични лекари в болници - уточнявам пак - държави от ЕС..... всичко отново опира до едни пари, които трябва да бъдат "усвоени" от едни "наши" хора от ОПГ ГЕРБ..........
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестът е на ОПЛ, защото икономически ние сме единствените заинтересовани да има живи пациенти-плащат ни на брой жив пациент.Не им прави чест на университетските клиники да се разграничават, защото продуктът на труда им-обучението на медици не е достатъчно качествен, липсва практическа насоченост тъкмо в специалността на министъра.Няма да забравя изказването на асистент хирург: Нямам интерес да ви обучавам, защото ще ми вземете хляба.
8
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Протестът е срещу цялостната визия на БГ здравеопазване:срещу това да няма ваксини и такива да се подсигуряват със съмнителни сделки;да се въвеждат полицейски мерки за идентификация, които не носят медицинска информация;да няма практическа насоченост на медицинското образование;да няма политически решения за назначаване на млади лекари в системата;да няма професионализъм в политическото ръководство на министерството;да няма прозрсчност.Защо ОПЛ протестираме?