Джипита и спешни медици – едни срещу други

Лекарите от Спешната помощ против исканата оставка на Москов
31 мар 2016 13:52,
34
Джипита и спешни медици – едни срещу други
Снимка: Архив Reuters

Липса на диалог и неразбирателство между общопрактикуващите лекари и медиците от Спешната помощ взеха връх след началото на националната стачка на личните лекари в страната.

"Не сме съгласни с исканата оставка на министър Москов и не сме съгласни с отменянето на реформата", обяви Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в Спешната помощ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Ние не можем да стачкуваме, защото сме част от системата за национална сигурност и като такива нямаме право на ефективни стачни действия. Ако го направим, ще понесем наказателна отговорност", поясни тя.

По думите на Каталиева, след като джипитата затвориха кабинетите си в големите областни градове, пациентите няма къде да отидат. Тя подчерта, че спешните кабинети в страната не са упълномощени да издават болнични, направления и рецепти за месечни лекарства, поради това се налагало да се сблъскват с недоволството на пациентите, които след започването на ефективната стачка се обръщат именно към Спешната помощ.

Към момента в страната има 34 приемни спешни отделения, които са на територията на големите областни и университетски болниици. Каталиева подчерта, че тези отделения са малко с оглед на потока от хора, който трябва да поемат. По доклади на министерството на здравеопазване през тях годишно минават около 1 млн. Души.

"Ние не сме против исканията на колегите - общопрактикуващите лекари. Молбата ни беше да има достатъчно отворени спешни кабинети. Разбрахме, че в градове, където има по 70-80 затворени практики, има два отворени дежурни кабинета. Спешните кабинети по начало преглеждаме по 80 човека, а понякога по 100. Като прибавите останали към тях, става непосилно", настоя тя.

Каталиева припомни, че медиците от Спешната помощ също са протестирали многократно в рамките на последните три години. За разлика от джипитатат обаче те предявявали исканията си пред парламента и министерството.

"Защо колегите в извънработното време не застанат пред парламента, пред министерството? За съжаление в момента не знам дали ще успеят, но определено страдат пациентите", попита Каталиева.

В разговора се включи и д-р Гергана Николова от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

"Ние не искаме въвеждането на пръстовия идентификатор, искаме легитимирането на пациента в кабиента да става по някакъв начин с електронна карта, която да бъде доста опростена като процедура, за да може това да не увеличава опашките пред кабинета", заяви тя.

По думите ѝ диалогът с Асоциацията на работещите в Спешната помощ и по-конкретно с д-р Каталиева бил невъзможен заради личностни нападки и обиди по отношение на съсловието.

"Аз съм "за" в системата да има обединение, да има разговори. Да бъдем нападани за това, че искаме да бъдем чути заради нашите пациенти, заради това какво се случва в системата, заради това, че ние искаме диалог между нас и този, който създава наредбите, в които ние работим, в края на краищата няма нищо лошо. Това е в интерес на пациентите, но и в интерес на бърза помощ. Ако един хипертоник е декомпенсиран, това ще се отрази на моята работа и на работата на спешните медици. Съжалявам, че не го разбра г-жа Каталиева", заяви Николова.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
38
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Добре де, каква е официалната причина за стачката? Ако е заради пръстовите отпечатъци това е доста странно. Единственото което ще се прави с тези отпечатъци е да се легитимира реалният пациент който е прегледан и съответно ще може да се следи кой кога е бил на лекар и да се зплаща реално свършената работа. Ако някой протестира срещу контрола, значи върши нещо нередно. Аз така си го обяснявам, но моля поправете ме ако бъркам...
6
3
 
39
 
! Отговори
Абсурдистан преди 8 години
Направиха точно като гръцките фермери. Протестират срещу министъра и реформата, обаче таковат таковото на пациентите, които нямат никаква вина.
5
5
 
44
 
! Отговори
Иванчо преди 8 години
Хахахаххаа. На искали пръстови отпечатъци, а нещо по- просто, като някаква карта например !?!??! Нонсенс приказва тая. Къде по- просто от пръстов отпечатък?!? Но ще им се затрудни кражбата на пациенти. Както на мен - не съм стъпвал при моя лекар а гледам в сайта на касата- осем години по ред ми е изписвал преглед и кръвни изследвания... Дори резултати качва. Нищо , че ги пише едни и същи осем години. И след мое оплакване до касата- го глобиха 300 лв само. И това е. Продължава да ви краде
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиците от спешна помощ се разграничиха от Д-р Кателиева проверете преди да давате невярна информация
3
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По кой мазол ги настъпи Москов, явно нещо не им се нрави да карат по нов начин. Явно някакви шмекерии им отнема.
2
5
 
42
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Ококореният е чисто и просто един престъпник с власт - *** да видим докога.....
1
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко туй джипи?