Възможно ли е да избегнем алергията в детска възраст?

На какво дължим развитието ѝ? Отговорите от Puls.bg
1 апр 2016 10:52, Eкип на Puls.bg
0
Възможно ли е да избегнем алергията в детска възраст?
Източник: Reuters, архив

Алергията представлява хиперчувствителност на организма по отношение на определен външен стимул. Тя може да се прояви по различен начин – от обрив до застрашаващо живота състояние, изискващо спешна медицинска намеса.

Последните десетилетия се характеризират с прогресивно увеличаване на дела на алергичните заболявания. Една от съвременните теории свързва това с ограничаване разпространението на инфекциозните заболявания. Това се дължи на добрата ваксинопрофилактика, антибиотичната терапия и подобрената хигиена. Особена роля се отрежда и на замърсяването на околната среда от индустрията и бита, пасивното и активно тютюнопушене, вирусните респираторни заболявания, затлъстяването.

Можем ли да разберем дали детето ни е застрашено от развитие на алергично заболяване?

Не съществува благонадежден маркер, чрез който да се установи какъв е рискът за развитие на алергия при децата. Поради тази причина най-често се използва данните от фамилната история. Така например се приема, че „рискови” деца са тези, при които поне един от двамата родители има установен алергичен терен. Това обаче не е особено чувствителен маркер, тъй като при 64% от децата с алегично заболяване такова фамилно предразположение не е установено.

Повече за алергията в детска възраст четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кърменеалергияхранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари