Бременност и нарушения на щитовидната жлеза

Базедова болест и бременност...
2 апр 2016 16:41, Eкип на Puls.bg
1
Бременност и нарушения на щитовидната жлеза
Източник: Reuters, архив

Разстройствата във функционирането на щитовидната жлеза са най-често срещаните ендокринни заболявания през бременността. Диагностицирането им е затруднено от факта, че през нормалната бременност резултатите от тестовете за тиреоидната функция са променени.

В зависимост от функционалните изменения болестите на щитовидната жлеза се разделят на болести с повишена функция – хипертиреоидизъм, и болести с намалена функция – хипотиреоидизъм.

1. Базедова болест и бременност

Поставянето на диагнозата повишена функция на щитовидната жлеза е понякога невъзможно. Симптомите на хипертиреоидизъм често се покриват с нормалните оплаквания на жената в ранните срокове на бременността. Учестената сърдечна дейност, тревожността, по-честите изхождания и емоционалната лабилност са класически симптоми на щитовидна хиперфункция, но се срещат и здрави бременни жени.

Най-честата форма на хиперфункция е Базедовата болест. Тя е автоимунно заболяване, характеризиращо се с повишена продукция на антитиреоидни антитела, свързващи се с рецептори по повърхността на клетките на щитовидната жлеза. Бременната жена се оплаква от екзофталм (изпъкване на очните ябълки), учестен пулс в покой и по време на сън, постоянно потене и чести диарии, увеличаване размерите на щитовидната жлеза.

Повече информация за заболяванията на щитовидната жлеза и бременността четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари