Кутия за бебета – една идея срещу детската смъртност

Защо все повече бебета по света спят в кутии?
5 апр 2016 19:44,
5
Кутия за бебета – една идея срещу детската смъртност
Снимка: Facebook

Във Финландия всяка жена, станала току що майка, получава от правителството бебешка кутия, пълна с най-необходимото за новороденото – бодита, пелени, лигавници, спален чувал, чаршафи, продукти за къпане.

Това е традиция, която датира от 1930 година, пише Би Би Си, цитирана от Нова тв.

В кутията има дори малък матрак, който се поставя в нея и така се превръща в първото легло на бебето. С тази идея Финландия е успяла да постигне един от най-ниските проценти на детска смъртност в света.

Идеята придобива още по-голяма публичност, след като финландското правителство подари бебешка кутия на херцога и херцогинята на Кеймбридж, когато очакваха първото си дете. По-късно трима бащи създават бизнес за доставка на такива кутии за клиенти от цял свят. Две жени от САЩ са направили същото. Сега има подобен бизнес и в Обединеното кралство, а и на други места по света.

Често съдържанието на кутията или начина, по който е проектирана, са предназначени за справяне с проблемите в дадена страна – от предотвратяването на инфекция, до изкарването на бебето от леглото на родителите си, където има риск да се задуши. В други случи една от основните цели на бебешката кутия е да насърчи майките да раждат в болница.

Двама предприемачи от Южна Африка пък са стигнали до заключението, че пластмасова кутия, която може да се използва като баня, а не като легло, е по-полезна за южноафриканските майки. Thula Baba Box, както я наричат там, насърчава също родилките да ходят на прегледи по-често и да следят бременността си от ранен етап. Наред с другите причини, това намалява риска ХИВ позитивните майки да умират при раждане и намалява риска вирусът да се предаде от майката на бебето.

Кутия за бебета – една идея срещу детската смъртност

"Смятаме, че финландската кутията бе невероятен пример за дизайн, който промени една нация”, коментират южноафриканските предприемачи. Те се надяват един ден идеята да се превърне в национална програма.

Докторант в Харвардския университет също има подобна идея за адаптиране на финландската кутията, но в Южна Азия. Тя разработва проекта Barakat Bundle (Barakat означава благословия), който вече е осъществен в някои селски болници в Индия. Кутията включва комплект за почистване, за да се предотврати инфекция по време на раждането или веднага след него. Така бебето се предпазва от малария.

Проблемът с детската смъртност съществува и на други места. Пилотен проект за бебешка кутия стартира този месец в Queen Charlotte's and Chelsea Hospital в Лондон в сътрудничество с американската компания Baby Box Co.

Акушер-гинеколозите обясняват, че хората дават много пари за кошари, но това може да бъде спестено именно чрез кутията. Тя дава възможност на майката да бъде с бебето в една стая и по този начин се засилва връзката между тях.

Около 600 кутии ще бъдат раздадени на майките, които ще родят в болница в следващите няколко месеца в САЩ. Има няколко проекта в развитие, като най-големият ще бъде започнат тази година във Форт Уорф, Тексас, когато всички четири градски болници започват да раздават бебешки кутии в опит да намалят високата детска смъртност от 7 на 1000 новородени през 2013 г. За сравнение 5.9 на 1000 новородени умират средно за САЩ.

Около 36 хиляди кутии се очаква да бъдат раздадени в следващите две години. Ключовата цел е да окуражат родителите да не спят със своите бебета в едно легло.

Проект за бебешки кутии е на път да бъде осъществен и в Австралия, щата Виктория, а в Албърта, Канада, такъв има от октомври 2015 г. Първоначалната му идея е била насочена към уязвимите семейства с ниски доходи.

По-късно обаче става ясно, че уязвимостта не е свързана единствено с липсата на средства, какъвто е случаят в Албърта. В тази канадска провинция мъжете прекарват голяма част от времето далече от семейството, работейки на нефтени платформи. Така майките са принудени да гледат сами новородените.

Има и друга инициатива в Канада. Бащите получават брошура, която ги насърчава да създадат връзка с детето си. Оформени като наръчник за поправка на автомобил, тя предоставя информация за оригването, обяснява важността на „горивото”, тоест кърмата, както и други незабележими проблеми, които могат да се появят „под пелената”.

Финландското правителство казва, че знае за големия интерес към техните бебешки кутии и често предоставя консултация на други държави. В посолствата на страната пък се изнасят лекции, но не всеки е убеден, че кутиите са най-подходящото място за спане на бебета.

Някои учени обаче твърдят, че те осигуряват място, където новороденото да спи, различно от родителското легло и така може да намали случаите на смърт, причинени от задушаване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
айше преди 8 години
То ку имъ дълъвера и яз изкъм кутиьъ, амъ пълна съз салам и рикия.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропуснали са да напишат, че майките във Финландия имат възможност да получат вместо кутията пари в брой, но повечето не се възползват от това.И не разбирам приказките за кошарата - тя обикновено е в същата стая, в която е и майката.