Близо 2000 души получиха ценни знания на V Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

Бъдещи и настоящи родители се образоваха за грижите по време на бремеността и детското здраве
6 апр 2016 15:22, Eкип на Puls.bg
1
Близо 2000 души получиха ценни знания на V Форум бременност и детско здраве на Puls.bg
Снимка: Puls.bg

Петият Форум бременност и детско здраве се проведе на 2 и 3 април в Националния дворец на културата. Събитието бе организирано от Puls.bg и събра на едно място близо 2000 бъдещи и настоящи родители. В двата дни на форума на сцената се качиха и изключително интересни лектори, които дадоха ценни съвети, свързани с бременността, раждането, особеностите при новороденото и грижите за детското здраве. Модератор на панелите бе главният редактор на Puls.bg Румяна Тасева.

Това поредно издание на форума беше белязано от много полезна информация, пълна зала и много усмивки.

Първият ден на Форум бременност и детско здраве предложи на родителите три панела – "Бременност", "Раждане 1" и "Раждане 2".

В панел "Бременност" място заеха две основни теми - Ултразвуково изследване и доплер – какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация? с лектор д-р Петя Чавеева от медицински комплекс "Д-р Щерев" и "Кога бременността е рискова? Особености в проследяването на рисковата бременност", с лектор доц. д-р Живка Карагьозова, акушер-гинеколог, началник отделение перинатална медицина, клиника "Майчин риск", СБАЛАГ "Майчин дом".

"Еднакво важни са и ранната, и късната фетална морфология. Всяка жена трябва да мине през скрининг тест за хромозомни заболявания, независимо от нейната възраст. Това е задължително в Европа и трябва и у нас да е така. Не мога да се съглася с това, че у нас бременните се разделят на под и над 35 години. Всяка жена трябва да има достъп и право на изследвания", заяви д-р Петя Чавеева.

Доц. Живка Карагьозова говори за рисковите бременности. Тя обясни, че факторите, които определят рисковата бременност могат да са от различно естество - епидемиологично, чисто медицински фактори и рискове, които произтичат от самата бременност.
 
"Епидемиологичните фактори включват социалният статус на майката, броя на ражданията, достъпът до медицински услуги и други. Медицинските фактори включват всички заболявания, които предшестват и съпътстват бременността, АГ операции и състояния, които предхождат конкретната бременност. Рисковете, които произтичат от самата бременност могат да са диабет, кръвотечение, многоплодна бременност, неправилно прилежание на плода, промени в структурата на плацентата и други", обясни доц. Карагьозова.

Във втория панел "Раждане 1" бяха засегнати темите за "Цезарово сечение – защо е НЕалтернатива за избор при раждането" с лектор д-р Мария Юнакова от медицински комплекс "Д-р Щерев" и "Ролята на медицинския екип при естествено раждане?" с лектор Емилия Казълова, акушерка и председател на Алианса на българските акушерки.

По думите на д-р Мария Юнакова цезаровото сечение не е алтернатива на естественото раждане. Това не е така единствено в случаите, когато състоянието на жената крие риск за нейния живот и този на бебето.

"Секцио се прилага при проблеми, които биха могли да настъпят при майката или бебето", разясни тя.

Емилия Казълова бе категорична, че предварителната подготовка за раждането е от голямо значение. Добър вариант е и да се посещават училищата за бременни, тъй като там майките могат да получат индивидуален подход при подготовката за раждането, както и ценни съвети за техниките на дишане.

В последния трети панел от първия ден на Форума на Puls.bg Елена Василева, акушерка, говори за "Раждането без болка - мисия възможна". Разяснения за стволови клетки от пъпната връв даде д-р Асен Пачеджиев, член на УС на Българската асоциация на тъканните банки, а д-р Славяна Галева, акушер-гинеколог от II-ра САГБАЛ "'Шейново", представи презентация на тема "Комплексна грижа за майката и бебето. Зачатие, бременност и кърмене".

Елена Василева даде ценни съвети на майките каво да правят непосредствено преди самото раждане, за да улеснят процеса. Тя обясни и физиологичните процеси, които настъпват в тялото на родилката и отговори на един от най-често задаваните въпроси – "Защо боли?".

"Колкото по-спокойни сте, толкова по-малко ще ви боли", обясни Василева. По думите ѝ у нас се наблюдава сериозен напредък по отношение на запазване на интимността на раждането. Във все повече лечебни заведения е възможно самостоятелно раждане, а не в стая с други родилки, каквато е била практиката преди години в българските болници, посочи тя.

Заедно с жените в залата, Василева приложи техники на дишане, които помагат при появата на контракции, намаляват стреса и болката.

"Стволовите клетки са един вид биологична застраховка за детето или за бъдещите деца в семейството", обясни д-р Асен Пачеджиев. Той посочи, че извличането на стволови клетки може да се случи при самото раждане, но и в по-късен етап.

 "Проблем у нас е ниската използваемост на пробите. В България има около 800 заявени донори в костно-мозъчния регистър. Не е ясно обаче колко от тях са годни донори към този момент. За сравнение, в по-развитите страни броят на донорите е по няколко хиляди", заяви той.

Свързани статии.. Говорим за болката при раждането на Форум бременност и детско здраве 0

По думите на д-р Славяна Галева идеалният поливитаминен препарат, който бременните приемат, трябва да отговаря на определени условия. Той трябва да е добре балансиран, да съдържа важните за бременността микронутриенти и да е с комплементарни механизми на действие. Добре е приемът на препарата да е веднъж на ден, тъй като често жените забравят да пият таблетките, ако приемът е разделен на няколко пъти през деня.

Вторият ден на Форума също предложи на присъстващите изчерпателна информация по изключително важни въпроси, свързани с детското здраве и грижите за новороденото.

В първия панел "Новородено" бяха засегнати темите: "Типични и тревожни състояния при новороденото. Различното в грижите за новороденото след цезарово сечение" с лектор гл.ас. д-р Анета Попиванова от Клиниката по неонатология, СБАЛАГ "Майчин дом" и темата за кърменето отново с лектор Елена Василева.

Д-р Анета Попиванова обясни особеностите при преждевременно родените деца и тези, родени в норма. Тя разясни и всички стъпки, които специалистите предприемат непосредствено след самото раждане, за да установят състоянието на бебето, както и всички особености при първия контакт между бебето и майката. Попиванова говори и за часовете и дните, непосредствено след самото раждане, които са от огромно значение за това как бебето ще се адаптира към новата за него среда.

"Изключително важен е контактът кожа до кожа между бебето и майката. Той създава изключително силна емоционална връзка между майката и бебето", обясни тя.

Елена Василева разясни правилните техники на кърмене, така че храненето за детето да бъде лесно и едновременно с това да бъдат избегнати болката и травмите върху гърдите на майката.

Следващият панел очерта най-важните моменти, свързани с грижите за кожата на бебето и детските алергии. Лектор по първата тема "Кожни проблеми при бебето и малкото дете – разпознаване, причини, грижи. Атопичен дерматит", беше д-р Здравка Демерджиева, началник отделение "Дерматология и венерология" - МБАЛ “Токуда Болница София".

Тя говори за спецификата на детската кожа, как да обличаме бебето през различните сезони, както и за това какви са различните кожни проблеми, които биха могли да настъпят по време на растежа на бебето и какво е тяхното лечение.

"Между 15 и 30% от децата в световен мащаб боледуват от атопичен дерматит", посочи д-р Демерджиева. По думите ѝ предимно "градските" деца боледуват от атопичен дерматит.

От огромно значение при наличието на това заболяване са материите, които са в досег с кожата на детето, посочи тя и подчерта кои са някои от другите дразнители, а именно сапуните, праховете за пране, омекотителите, растенията и други.

Лектор по втората тема беше д-р Тихомир Мустаков – алерголог и педиатър от УМБАЛ "Александровска".

Инструкцията на имунната система на детето се случва още по време на бременността. Тоест, дали едно дете ще развие алергия или не, се определя още тогава, подчерта той. Най-честите алергични прояви са алергична хрема, астма, алергичен гастроентероколит, уртикария, обясни специалистът.

"За съжаление, все още няма критерии, по които да определим кое от децата ще развие трайна астма или ще я надрасне, за това се налага да лекуваме всички деца", подчерта д-р Мустаков.

"Когато лекуваме такова състояние, трябва да лекуваме цялото семейство", категоричен бе той.

В последния панел в тазгодишното издание на Форум бременност и детско здраве се засегнаха темите за здравословното хранене на децата и денталното здраве при най-малките.

Д-р Райна Стоянова, специалист от клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", обясни защо закуската остава едно от най-важните хранения през деня за детето.

"Необходимо е да предпазим децата от консумацията на вредни храни от типа на хамбургер и всякакви подобни. "Джънкфууд" е основен враг на здравото дете. Приготвяйте храната у дома с децата си, за да възпитате нуждата от влагането на енергия в храненето. Възпитавайте децата си да се хранят по три пъти на ден", категорична бе д-р Стоянова в лекцията си - N "железни“ правила в храненето за здраво дете.

Д-р Цветелина Дучева, лекар по дентална медицина, очерта ключовите моменти в развитието на детските зъби, както и проблемите в денталното здраве при децата.
 
"Няма нищо лошо в това да заведем детето си на зъболекар още през първата му година", заяви д-р Дучева.

"Заспиването с шишето в уста, ранното въвеждане на захарта в менюто на децата и липсата на вечерно измиване на зъбите са само част от факторите, които предразполагат към развитието на кариеси", обясни още тя.

След всеки панел родителите имаха възможност да зададат своите въпроси към специалистите, а в края на всеки от дните на форума бяха раздадени куп награди от десетките спонсори на събитието. Сред тях бяха ваучери за медицински процедури, комплекти бебешки шишета, пелени и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари