Болница ще използва изкуствен интелект за по-добро лечение

Така учените ще могат да сравняват симптомите на пациенти
7 апр 2016 07:29,
0
Болница ще използва изкуствен интелект за по-добро лечение
Снимка: архив, Ройтерс

Болницата в Масачузетс General Hospital решава да следва технологичните тенденции, впускайки се в дебрите на изкуствения интелект, като за тази цел ще използва суперкомпютъра на Nvidia - DGX-1, съобщава VentureBeat.
 
Nvidia си партнира с клиничния научен център към болницата, който иска да постигне напредък в здравеопазването чрез изкуствен интелект за по-доброто и по-навременно откриване, диагностициране и лечение на различни болести.
 
Новината идва два дни след събитието нa Nvidia GPUTech, което бе проведенео в Сан Хосе, Калифорния. Там изпълнителният директор на компанията, Джен-Сун Хуанг, говори за това до къде са стигнали технологиите, къде отиват, какво се случва с виртуалната реалност и какъв път е извървяла Nvidia в производството на графични чипове.
 
Според Хуанг, deep learning или т.нар. метод на "дълбокото учене" революционизира много научни области. Този метод е част от машинното учене, при което компютърни програми получават огромни обеми данни и имат поставена задача да откриват абстрактни концепции. Това е и една от задачите на изкуствения интелект като цяло - компютрите се "учат" да представят информация по смислен начин.
 
Масачузетската болница управлява най-голямата болнична изследователска програма в САЩ и се намира на челни позиции в различни класации за най-добри болници в Щатите. Нейният научен център ще "обучава" невронна мрежа, използвайки огромната база на болницата от генетични данни, които притежава. Освен това, тя разполага с над 10 млрд. медицински снимки на различни клинични случаи, които също ще помогнат в създаването на мрежата.
 
За да постигне това, екипът, който създава проекта, ще използва суперкомпютъра Nvidia DGX-1, който е предназначен точно за различни приложения за изкуствен интелект. Работейки с изкуствения интелект, учените ще могат да сравняват симптомите на всички пациенти, които болницата е обслужила, тестовете, които им е провела и да изследва информацията от епикризите им.

Първоначално научният център ще се съсредоточи върху радиологията и патологията, които имат най-голяма история в снимки и данни, а след това смята да се насочи в геномиката и електронните здравни досиета, които съхранява.
 
"Вече имаме възможността да разширим радиологията и да премахнем нейното доминиращото положение за предоставяне на визуализация на човешкото състояние," казва Кийт Дрeйър, ръководител на научния център и един от ръководителите на радиологичното отделение към болницата. "Водени от прецизното здравеопазване, ние навлизаме в една радиологична ера на биометрични измервания, където интерпретациите на човешките състояния могат да бъдат подобрени от алгоритми, създадени на база на огромните данни, които притежаваме. За това и имаме нужда от много силни и умни процесори, иначе това не би било възможно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари