Половината от българчетата – без ваксини!

Проблемът е при интелигентните родители, смята д-р Нигяр Джафер
20 апр 2016 13:52, Анисия Иванова
90
Половината от българчетата – без ваксини!
Архив: Булфото

Над 94 % е обхватът на децата на възраст до една година, които подлежат на ваксиниране, съгласно Имунизационния календар на страната. Тревожни са данните при задължителното ваксиниране на по-големите деца, стана ясно по време на дискусия за имунопрофилактиката, проведена в Стара Загора.

Според бившия председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Нигяр Джафер е тревожен фактът, че обхватът на задължително ваксиниране при децата над 1 година и половина пада на 65%.

"Напоследък не само малцинствените групи не ваксинират децата си, проблемът е при интелигентните родители. Така наречените антиваксинални движения получиха разцвет през последните години и това не е само в България. Проблемът е, че институциите не дават професионална информация, а остават тази информация да се получава от сайтове със съмнителна достоверност", смята д-р Джафер.

По думите й от раждане до 1-годишна възраст обхватът на ваксинираните деца е от 90,4 % до 95,8 %.

"Констатацията е за тревожно състояние при децата на 1 и половина години за ваксинация за дифтерия, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце – 65 % е обхватът. Особено безпокойство се изразява от имунизационото покритие при децата в предучилищна възраст, при което ваксинацията за дифтерия, коклюш, полиомиелит е едва 49,4%", обясни тя пред БНР.

Повечето майки споделят, че са "за“ ваксините, казват, че се притесняват, но са убедени, че това е за доброто на децата им. Някои са на мнение, че трябва да има по-добра информираност относно положителните и отрицателните ефекти от ваксинирането.

Българската педиатрична асоциация настоява за изработването на стандартни процедури за изпълнение на Имунизационния календар в условия на недостиг и замяна на продукти, за да знаят как да реагират при кризисни ситуации.

Безпокойство за спада в обхвата на ваксинираните деца изразяват освен от Педиатричната асоциация и от Районните здравни инспекции. Те искат уеб базиран регистър, който да може във всеки един момент да даде информация колко са имунизираните деца, с какви ваксини са имунизирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ваксинадеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
алекс преди 8 години
До Анонимен а ти защо се плашиш като твоето е ваксинирано и ваксините работят?
55
0
 
1
 
! Отговори
az преди 8 години
Ако проблемът е при интелигентните родители, ваксиниращите следва да се замислят.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** идиотко имаш ли идея как се абсорбира живака от тялото, какви количества са токсични и вредни. И колко живак се съдържа в лекарствата. Нека позная ти ползваш екологични енерго спестяващи лампи. Лошооооооооо. В тях има живак, както и в акселерометърчето на смартфончето ти. Леле ужас. Ти тровиш света
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образоването от сайтове БГмама и други природосъобразни, води до това. Факта че сега не са запознати с ужасите на детцкия паралич, едра шарка и други болести които са отстранени благодарение на ваксинациите, но само един полед от рискова зона може да върне този ужас сред нас не ги безпокои. Но ако се случи виновни няма да са маминките с природо съобразното хранене и живот препоръчано то доктор еди кой си университеът не видял през живота си а държавата
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 75Аутистите се увеличават. В момента, както виждаш, ваксинираните намаляват.Какъв е извода според твоята хипотеза?
51
3
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 8 години
До До 71На аутистите през 70-те им казваха ***.
50
1
 
6
 
! Отговори
Майка преди 8 години
До Анонимен 69И защо да си държи детето в къщи? То ако се разболее, няма да зарази твоето, защото то ще е ваксинирано и ще има имунитет!!! Нещо ми се губи логиката. Всеки интелигентен човек иска да има информирано съгласие, а не да вкарват в детето му живак и прочие гадости. Те, май, вече му намериха цаката - ваксините по въздуха /кемтрейлс/, пък ние да се мислим, че сме свободни и интелигентни!!!!
49
4
 
9
 
! Отговори
ФарМафия преди 8 години
Каквото и да ми кажат хора като 71, няма как да ме навият, че медицината не създава над 80% от проблемите! Не е логично за симптом на нещо си да се изписва хапче пораждащо друг симптом , за който се дава друго хапче, което пък поставя начало на гастрит, язва ... което пък се лекува с операция, след която се пие друго хапче и т.н. Така е и с ваксините "предпазва" те но прецаква друго, проблема е когато прецакванет се изяви след години и то го обяснят с генетиката или с късо съединение в мозъка!
48
8
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
Да имаш прости родители е беда,но да имаш свръхЕнтелЕгентни си е истинска катастрофа!
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 71За заболяване описано и подлежащо на класификация преди има-няма 70-80 г. ли питаш какви са били процентите? Ами каквито са били преди, такива са били и сега, просто тогава никой не им е викал аутисти. Но всяко село си е имало ***. При аутизма смущения на биохимично ниво в работата на мозъка се установяват още през 7 л.м., тъй че не са ви виновни ваксините.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до славянинМного шмъркаш, Максиме. Не осъзнаваш ли, че ти вреди?
45
7
 
8
 
! Отговори
До 71 преди 8 години
Не се излагай!Примерно колко са били аутистите преди и колко са сега. Защо всяка следваща година процента на децата с аутизъм нараства, успоредно с нарастването на ваксинациите? Колко пъти повече деца аутисти има в сравнение с преди примерно 50 или 100 години, като процент от децата разбира се?
44
4
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 8 години
Кой ти дава на теб да пишеш?Аутизма - ако питаш родителите на деца с аутизъм, всичките ще ти кажат, че аутизма се е проявил след ваксинации. Ако питаш лобито на фармацевтичните компании сред лекарите, ще ти кажат, че е генетично заболяване. Ако питаш останалите лекари най-вероятно няма да ти отговорят.
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интелигентни трябва да е в кавички. Антиваксърите може да имат претенции, но определено не са интелигентни.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МРАВКА 67Всъщност са умирали масово от полиомиелит и вариола, бясът е бил 100% смъртоносен, и дифрерията е била пандемична.Но добър опит, антиваксърче.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФарМафияКой им дава на такива като теб да пишат в интернет?Аутизъм, Епилепсия, Астма, автоимунни заболявания, алергии, стирилитет, Синдром на Даун, парализа, слепота, глухота?Ти СЕРИОЗНО смяташ, че това са нови болести?Аутизма е генетичен, епилепсията е късо съединение, астмата е спазъм, автоимунните заболявания са точно това, алергиите са имунни, стЕрилитетът не е заболяване, а резултат, синдром на Даун е генетична тризомия, парализата е от вирус(има ваксина)...И всички са с нас отпреди
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ФарМафияПо твоята логика всяко второ дете трябваше да дава фира барабар с майката, ако тя има по тесен таз! Кво да правиш..природа. Плодът по голям от майката- и двамата на небето!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 46- именно, да няма после: "лекарите убийци, не успяха да спасят детето ми от средновековна болест". В Германия преди 2 години, така си отидоха доста деца, заради интелигентността на някой родители. Който иска, нека не си ваксинира детето си, но и моля нека си го държи вкъщи!
38
1
 
5
 
! Отговори
ФарМафия преди 8 години
Ако хапчето беше открито преди човек, сега нямаше да има хора!Не знам за човек, който да разбира природата на 100% , как се ражда, как се развива и как се бори за живот.. но знам, че колкото и долни и мръсни да сме природата винаги намира пътя да цъфне пак на следващата пролет! Докато с медицината не е баш тЪй!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз имах камъни в жлъчката. Докторите искаха да ме режат - аз отказах. Отидох при един билкар в Плевен и с билки ги изхвърлих. Жлъчката ми е на мястото си - доктора вика невъзможно.Все едно като си ударите палеца и като ви почернее нокътя, да ви отрежат пръста и да ви кажат - "ето, вече нямаш проблем"