Митове и истини за газираната вода

Зъбите, костите... Вредна ли е наистина?
21 апр 2016 14:37,
4
Митове и истини за газираната вода
Източник: Reuters, архив

Водата е жизненоважна за правилното функциониране и здравето на организма – факт, изтъкван многократно от специалистите. Затова е важно редовно да я консумираме. Как обаче стои въпросът с газираната вода? В пространството се ширят твърдения, според които тя може да навреди на здравето ни. Кои са тези слухове и къде е истината?

Газираната вода не хидратира така, както негазираната

Въглеродният диоксид, който се намира в тази напитка, е причина за мехурчетата в нея. Той обаче не предотвратява усвояването на водата отстрана на организма. Според данни на проучване в областта след интензивна тренировка, газираната вода може да замени течностите в организма толкова ефективно, колкото и негазираната. 

Вредна е за зъбите и костите

Въглеродната киселина се образува при взаимодействието между въглеродния диоксид и водата и може да доведе до ерозия на зъбния емайл, когато е във високи концентрации. Специалистите поясняват, че ако ежедневно не консумираме прекомерни количества газирана вода и в нея няма киселинен плодов сок или добавена захар, усмивката ни е в безопасност.

Повече за твърденията, свързани с газираната вода, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
S преди 7 години
Важното е да не се пият газирани напитки /кола, фанта и тем подобни бъкани със захар/, иначе клуб содата /швепс, сан пелегрино и перие/ са със страхотен вкус и дори полезни.
3
2
 
20
 
! Отговори
гавари МоскФА преди 7 години
А кока-колатЪ разяжда стомана! КАЗАХ!
2
3
 
22
 
! Отговори
А. А преди 7 години
Водата е за миене, а не за пиене!
1
3
 
35
 
! Отговори
Балканджия преди 7 години
Кой пие вода бе братко?