Алергия – как да я разпознаем, как да се предпазим?

Около 30% от хората страдат в различна степен от алергии
27 апр 2016 10:44, Eкип на Puls.bg
0
Алергия – как да я разпознаем, как да се предпазим?
Източник: Reuters, архив

Алергията представлява реакция спрямо непознати агенти за организма, които той приема за чужди и започва да атакува. Тези чужди агенти се наричат алергени и представляват по същество безвредни субстанции.

След попадането им в организма се стига до една бурно изразена реакция, чиято цел е да ги изхвърли или поне да ограничи контакта с тях.

Броят на засегнатата част от населението започва да нараства като до този момент статистиката показва, че около 30%  от хората страдат в различна степен от алергии. Изказват се твърдения за пряката връзка между увеличаване на различни видове материали, с които човек влиза в досег в ежедневието си, както и повишаващата се замърсеност на околната среда.

Видове алергенни източници

Към сезонните се числят полените, които се свързват с цъфтежа на растенията и съответно пролетните месеци са предпоставка за развитие на сенна хрема.

Освен това съществуват и така наречените „перманентни“ или „целогодишни“. При тях, независимо от сезона, всяко излагане на конкретните алергени води до протичане на изразена алергична реакция. Пример за такъв тип алергени са акарите в домашния прах, мухълът и влагата, както и косми или пера на животни.

Повече за алергиите може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алергияполениалерген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари