Бум на алергични заболявания

Близо 30% от европейците страдат от алергия
1 май 2016 14:52, Петя Славова
5
Бум на алергични заболявания
Снимка: архив, Reuters

 Високите температури, които ни зарадваха още през април, предизвикаха ранен бум на алергичните заболявания и най-вече поленовите алергии. Оказва се, че близо 30% от хората в Европа имат някакъв вид алергия. 

„Сезонът е тежък, защото пациентите страдат с доста изявени симптоми. По принцип сенната хрема е с очна симптоматика. Тази година при голяма част от пациентите се включва и белият дроб. Много често тези хора миналата година не са имали астматични пристъпи, но тази - имат”, обясни доц. Соня Генова, алерголог в "Пирогов" пред Нова тв.
 
„Хубавото на сенната хрема е, че при една определена възраст оплакванията намаляват или в някои случаи напълно изчезват”, допълни алергологът.
 
„По принцип поленовата алергия е относително по-рядко срещана в детската възраст. Но и тази година се отчете пик на поленовите оплаквания. Най-вероятно това е свързано с по-ранен цъфтеж на дърветата”, коментира от своя страна д-р Тихоир Мустаков, детски алерголог в Александровска болница.
 
„Характерната поленова алергия обикновено се проявява около петата година, тъй като е необходимо няколко сезона имунната система да се срещне с полените, за да развие алергична реакция”, уточни д-р Мустаков.
 
„Много често при сенната хрема става дума за много по-комплексна алергия - към храни, например. В някои случаи се повишава риска от алергия към медикаменти. Затова всъщност има смисъл да се обърне внимание на това заболяване”, обясни детският алерголог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Заради нафтата и евро-гей-атлантическите "стандарти" за храната !
4
0
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Това е съвременният бич. Яжте ***, дишайте градски въздух и алергията ви е в кърпа вързана.Я питайте прародителите си дали знаят какво е това алергия.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Alergiite skoro shte stana problem na vsiiiichiki , I vsichko tova blagodarenie na novite gospodari na sveta....GOLEMITE ALCHNI KOMPANII
2
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Да продължават с ваксинките и с ГМО-то!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега, като се приеме и търговското споразумение с Америка и започнем да употребяваме все по широко техните "качествени" храни, Европейците ще станем все по "здрави".