Планинска арника – за лечение на травми

Растението е познато още като "арника монтана"
6 май 2016 18:54, Eкип на Puls.bg
0
Планинска арника – за лечение на травми
Източник: Reuters, архив

Арника монтана или планинската арника расте в планински райони по целия свят и още от древността е позната като билка за лечение на травми. Изключително ефективно средство за първа помощ при всякакви наранявания (след удар и падане, порязване и др.), а също и за подпомагане на следоперативно заздравяване на рани. 

Ако започвате да събирате своя хомеопатична аптечка, непременно сложете в нея Арника. Не случайно това е най-често използваният хомеопатичен медикамент, предписван не само от лекарите хомеопати, но и използван с успех от пострадали в различни инциденти. (Естествено става дума за леки случаи, при тежки травми търсенето на Спешна помощ е задължително). 

Според преданията хората установили колко ценно е това красиво цвете, след като забелязали как планинските кози след наранявания се катерят, за да достигнат до него. Така първоначално започнали да го прилагат като мехлеми или запарки при различни контузии. 

Арниката е позната с лечебните си свойства още от 16 век. Индианските племена в Северна Америка приготвяли чай от корените ѝ, с който облекчавали болки в гърба. Растението се използвало широко и в руската народна медицина – за външно лечение на рани, навяхвания и натъртвания, но също и при тежка патология на вътрешните органи като: миокардит, атеросклероза, сърдечна недостатъчност и др.

Повече за планинската арника четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: нараняванияарника
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари