Видът на косата – важен за самочувствието

Оформената коса дава чувство на контрол
22 май 2016 08:00,
2
Видът на косата – важен за самочувствието
Източник: Reuters, архив

Не е тайна, че външният вид оказва голямо влияние на начина, по който се чувстваме и възприемаме себе си, включително и на самочувствието. 

Външният вид се отразява на личния, социалния и професионалния ни живот. Начинът, по който се чувстваме, неизменно се влияе на външния вид и обратното. Според психолози този феномен може да се определи като самочувствие, свързано с красотата. 
 
Въпреки че мнозина вярват, че това, което е „вътре“ в човека, има най-голяма тежест, в действителност привлекателният външен вид, доброто здравословно състояние и добрата хигиена оказват положително влияние върху живота ни. 
 
Любопитно е обаче каква роля има вида на косата по отношение на самочувствието...
 
Един от начините, по които можем да разберем психологията зад влиянието на косата, е нейната биологична роля. Така например бебетата, които са родени с по-плътна коса, възприемаме като по-здрави. С растежа на детето, продължаваме да възприемаме косата на признак за здравословното му състояние. 
 
От друга страна, гъстата и оформена коса често се отъждествява с женската чувствителност и сексуалност. По същия начин изтъняването или косопадът в средната възраст се свързват с остаряването, влошаване на здравословното състояние, както и на фертилитета и жизнеността.
 
Чувството ни за привлекателност е силно свързано с увереността и самочувствието. Много мъже и жени асоциират увереността с чувството за контрол, а косата е отговорна за увереността сред мнозина. 
 
Така например косата може да се промени чрез подстригване или боядисване, но да се контролира с изправяне, къдрене и стилизиране. Оформената и добре поддържана коса ни дава вид на контрол, което да допринесе за същото „вътрешно“ усещане. 
 
Според някои маникюрът и педикюрът създават подобно усещане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари