Не намаляват двойките с репродуктивни проблеми

Д-р Мариела Даскалова в интервю за Puls.bg
5 юни 2016 16:54, Eкип на Puls.bg
14
Не намаляват двойките с репродуктивни проблеми
Източник: Reuters, архив

Д-р Мариела Даскалова е лекар, главен асистент към катедра „Анатомия, хистология и ембриология” на Медицински Университет Пловдив.

Занимава се с проблемите на репродуктивното здраве при мъжа. Съучредител и медицински консултант на сдружение "Зачатие".

- Д-р Даскалова, в навечерието на 11-то поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, какви размисли събужда у Вас този ден?

Денят на репродуктивното здраве вече е традиция. Една плаха идея, която се разрасна, укрепна и доказа колко е важно хората да се обединяват, да говорят на един език, да търсят общото, а не различията си, да могат да правят компромиси и да слушат другия, за да стигнат съвместно до най-доброто във всяка конкретна ситуация. В този ден от годината се зареждаме с енергия, общувайки със себеподобни и помагайки на хората в нужда. Отдавна престанахме да броим събраните суми, проведените безплатни консултации, изнесените доклади и дадените съвети. Равносметката за изминалите години винаги е била една и съща – в края на деня да знаем, че сме направили каквото зависи от нас, че сме вложили душата си, че сме впрегнали физическите си сили, че сме изцедили интелектуалните си способности – и не за нас, за ближния. Нищо по-добро от това не може да се случи на човек. 

- Каква беше идеята и целта, която доведе до Деня на репродуктивното здраве?

Защо правим това? Защото е важно. Защото е нужно. И защото можем. Обкръжени от негативизъм, противопоставяне и омраза, се опитваме да съчувстваме, да помагаме и да информираме. Здравната информация не може да замени консултацията с лекар, но може да помогне на пациента да се ориентира и в лавината от информация, която го залива всеки ден, да отсее достоверните източници. Това може да го предпази от неправилно лечение и загуба на време, да му спести негативни емоции и да скъси пътя му до намирането на решение на здравословния проблем. Информираният човек е по-загрижен за здравето си, по-трудно се манипулира, има отговорно поведение спрямо здравето на другите хора и, когато е поставен в ситуация да решава какво да избере, обикновено прави по-правилен избор в сравнение с хората, които не са информирани и здравната им култура е по-ниска.

Цялото интервю за репродуктивното здраве може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: сдружение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
ВИНА на жените преди 7 години
има в начина на отглеждане на децата от мъжки пол... поголовното използване на папмперс до ранна детска възраст дори в горещите летни месеци.Природа е извела мъжките репродуктивни органи извън тялото.Имаше теории за зачестяване на стерилитета след употреба на пристягащи слипове
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вървете по д... с вашия ислям и доброта, съсипахте ни държавите с алчността си да го разпространите навсякъде, днес щяхме да сме поне 20-25 милиона, ако добротата ви не ни беше ликвидирала векове наред. Същите ценности ние си ги имаме в християнството, мерси, но западните ни съседи ни натрапват друг начин на живот, който убива. Тях, и нас. Просто трябва да се върнем към християнските ценности.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към коментиращите-а случайно да ви е минавало през ум, че не само жените са виновни? Децата се правят от двама. Има и друга причина- мъжете не искат да се женят и да имат деца, това става на една по-късна възраст, за тях добре, че са сменили куп жени, ама за жените добре ли е?! Нали тяхното време изтича, и често са принудени да сменят партньори, защото поредният не е пожелал семейство. Няколко безплодни връзки от по 2-3-4 години и станала на 40. После жените виновни.
10
0
 
5
 
! Отговори
xx преди 7 години
Медицинската статистика сочи два основни фактора - първо - безразборен секс с много партньори, без предпазни средства водещ до зарази, често нелекувани с месеци и години и разбира се голямо количество аборти второ - все по-късни бракове, жените излизат от фертилната възраст, а като прибавим и последствията от първото...
9
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Просто в тия гета за които говориш няма статистика и за това си мислиш така. В сиганските махали да не мислиш че сухите жени са 0...не, просто никой не го интересуват колко са. А за ония дето си мислиш, че не пият и не пушат хахаха.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро съвсем ще престанат да се раждат деца. Който е родил до сега, той да се радва...
7
2
 
4
 
! Отговори
5 до 6: преди 7 години
Същите са в ЕС и евентуално в САЩ! В мюсюлманските страни КЪДЕТО ЖЕНИТЕ НЕ ПИЯТ И НЕ ПУШАТ ПО ЦЯЛ и където на мъжете СЪЩО ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИЯТ, що нямат репродоктивни проблеми, А СЕ ВЪДЯТ КАТО ЗАЙЦИТЕ - ПО 4 - 5 ДЕЦА ВЪВ ВСЯКО СЕМЕЙСТВО?!?
6
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 5Не позна. Двойките с репродуктивни проблеми са същия брой и сред останалите държави, това не се отнася само за България.
5
4
 
5
 
! Отговори
Е, то оставаше ... преди 7 години
"Не намаляват двойките с репродуктивни проблеми" Е, то оставаше и да намаляват! В ТОП 10 В СВЕТА СМЕ И ПО ПУШЕНЕ НА ЦИГАРИ И ПО УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ! И ПРИ ЖЕНИТЕ И ПРИ МЪЖЕТЕ! Като особено при жените СЪСТОЯНИЕТО Е НАПРАВО ПЛАЧЕВНО! И после се чудим защо половината от двойки ни НЕ МОГАТ ДА ИМАТ ДЕЦА, а половината от родените деца СА БОЛНИ ИЛИ С НЯКАКВА ДЕФОРМАЦИЯ ИЛИ НЕДОСТАТЪЧНОСТ ПО РОЖДЕНИЕ! Ами от МНОГО АКЪЛ! Ей затова!
4
0
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 1 и 2Вие сте болни, мозъчно увредени хора.Не искам да ви го пожелавам, но това може да се случи и на вас, и на вашите деца, ако случайно изобщо ви се удаде възможност да си имате деца.Как ли бихте се чувствали тогава, и какво ли бихте коментирали, ако останете самички като кукувици?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kak da namalqvat s taq vredna hrana koqto na vsi4ko otgore i e mnogo skapa super dalavera shte vi prodavame skapa hrana no za smetka na tova i mnoo vredna bon apeti hapvaite spokoino gruh gruh :D
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с двойките е такатрябва си поне тройка
1
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Репродуктивните проблеми няма да намаляват - ще се увеличават защото помагате на хора които естествено не могат да имат деца - да се възпроизвеждат. Един соц. учен искал да постави за цел на медицината - 0% детска смъртност. Разумните учени подскочили - това значи да се даде възможност на дефектни гени да се възпроизвеждат - това не бива да става. Сега обаче това е БИЗНЕС. Спирачки няма.