Няколко скрити източници на сол

Внимавайте със сосовете и зърнените закуски
7 юни 2016 18:12,
2
Няколко скрити източници на сол
Източник: Reuters, архив

 Макар препоръчителната дневна доза натрий да е 2400 мг, мнозина консумират значително по-големи количества. В действителност всеки продукт от ежедневието ни, като сирене, кисели крастевички или соев сос, може да съдържа много големи количества сол. Затова, ако сме посъветвани да ограничим приема на тази подправка, следва да се въздържаме и от консумацията на тези храни...

 
1. Соев сос
 
Той е любим на мнозина и често става добавка не само към китайската храна, но и към други ястия. Независимо колко много го обичаме, не бива да се забравя, че той е с богато съдържание на сол. В количеството от 100 мг соев сос се съдържа 6900 мг натрий, което почти три пъти колкото препоръчителната дневна доза. 
 
2. Сирене
 
Да, сиренето също е с високо съдържание на натрий. В порцията от 100 г сирене може да се открие количеството от 1800 мг натрий. Затова, колкото и любимо да е, не бива да се прекалява и с него.
 
3. Зърнена закуска със стафиди
 
Мнозина смятат, че консумацията на купа зърнена закуска със стафиди сутрин е начин да започнем деня здравословно, но това не е съвсем вярно. Важно е да проверим съдържанието на натрий, тъй като в 100 г от такава зърнена закуска се съдържат около 250 мг въпросния елемент. Това количество не е без значение, особено за страдащите от хипертония. 
 
4. Кисели крастевички
 
Те често се добавят към сандвичи и различни други ястия, тъй като придават характерен вкус на храната. С консумацията им обаче не бива да се прекалява, тъй като в порцията от 100 г кисели крастевички се съдържат около 1200 мг натрий – половината от препоръчителната дневна доза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Луканка, туршии и още много други полуфабрикати. И като добавим хлорираните/минерални води става още по-весело. Хора, солта задържа водата в тялото, а когато водата е 'обогатена' с неорганични минерали проблема става двоен. Вместо да варите ракия дистилирайте водата която ще пиете защото само дистилираната вода може да отмие натрупаните соли във вашето тяло.
1
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 години
"100 мг соев сос се съдържа 6900 мг" - бах мааму, вие открихте тъмната материя, Баси *** канчета сте.