СЗО: Не на заместителите на кърмата!

Сухото мляко и бебешките храни водят до затлъстяване
9 юни 2016 12:27,
9
СЗО: Не на заместителите на кърмата!
Източник: Reuters, архив

 Световната здравна организация (СЗО) излезе с официални препоръки за прекратяване на агресивния маркетинг на заместителите на кърмата, от типа на сухо мляко и други бебешки храни за новоротени и по-големи деца.

 
Активисти обявиха консенсуса, постигнат при преговори, председателствани от Еквадор и, които са преодоляли съпротивата от производители на млечни продукти от САЩ, Европейския съюз и Нова Зеландия. 
 
Съществуват обаче опасения, че националните здравни власти няма да изпълняват препоръките, защото те нямат задължителен характер.
 
„Имаме консенсусна резолюция”, заяви еквадорският дипломат Мартина Мартинез пред Reuters, след заседание, което се проведе при закрити врата.
 
Очаква се резолюцията да бъде приета от парламента на страните членки на СЗО до дни.
 
Насоките на СЗО са озаглавени „Ръководство за прекратяване на насърчаването на храни, неподходящи за кърмачета и малки деца”.
 
В документа е записано, че заместителите на майчиното мляко и млечните продукти, предназначение за кърмачета от 6- до 36-месечна възраст, не трябва да бъдат пускани за продажба. 
 
Обяснено е още, че всички тези продукти трябва да имат ясна и видима информация на етикетите, относно важността от кърменето, както и неговата препоръчителна продължителност.
 
„Новите и преработени млека са скъпи, често са подсладени и с добавени ароматизатори. Те не само са ненужни, но и допринасят за тревожните равнища на наднорменото тегло и затлъстяването при децата, които са и основните фактори за развитието на хронични заболявания ”, заявиха от Международната мрежа за бебешка храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
me преди 7 години
И двадесет минуса да ми сложите, лекарите и учените са абсолютно категорични, че най-добрият начин на хранене на бебетата преди да започнат да ядат нормална храна е КЪРМАТА! Ако ти спре кърмата, отиваш на лекар и той ти дава рецепта, с която да купиш заместител. Или търсиш друго решение. Жените раждат деца от както свят светува и от както свят светува ги хранят с кърма. И със сигурност на тях също им е спирала. Но сме оцелели. Ама вие искате да пиете, да пушите и да се друсате и да имате кърма.
7
4
 
5
 
! Отговори
me преди 7 години
Тази новина е един вид чудо. Защото съпротивата на производителите на заместителите е огромна, а те самите са огромни корпорации с много сериозни лобисти. Така че браво на тях! Сигурна съм, че за майките които не могат да кърмят по медицински причини има предвидени решения, но кърмата е основната храна на бебето докато не прояде нормална. Лекарите са напълно единодушни в това. А за майките които "най-добре знаят какво е добро за детето им" - то според вас може да е добре да му давате белина, а?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храната на едно кърмаче излиза от гърдата на мама, а не от химическа лаборатория. На който му се иска да е от лаборатория, с рецепта ще си купува сухо мляко. Едно време имаше банки за кърма навсякъде. Има жени, включително и аз, които имат много повече мляко, отколкото бебето изпива и се изтискват и после го хвърлят , защото наоколо няма банка...а и в банките го пастъоризират, заради "съвременни" хигиенни изисквание. Един път нагрято млякото, не е храна, а отрова! Всяко мляко, не само майчиното.
5
3
 
7
 
! Отговори
Мими преди 7 години
Нека да се стимулира естественото кърмене. Много родители не обръщат внимание какво е написано на етикетите на заместителните млека. Пълна химия са. И са тъпкани със много захар. По-трудно смилаеми са от кърмата. И преди да ме дамгосате, като фанатичка, ще напиша, че заместителните млека наистина могат да доведат до затлъстяване при бебетата. Видях го с очите си при няколко. Едното, от които в последствие получи и стомашни проблеми. Друго пък остана затлъстяло - над 35кг. е, а е едва на 7г.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откъде накъде ще задължават майките да кърмят до 36-тия месец? Ако нямат кърма до толкова късно? Това трябва да е личен избор, не някой да те задължава и да ти заповядва какво е добро за детето ти!
3
1
 
1
 
! Отговори
Mimi преди 7 години
Ще могат да кърмят, като им дават от аптеката срещу медицинска бележка от лекар.
2
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
"В документа е записано, че заместителите на майчиното мляко и млечните продукти, предназначение за кърмачета от 6- до 36-месечна възраст, не трябва да бъдат пускани за продажба."И всички бебета, чиито майки НЕ могат, поради реални, физиологични проблеми да кърмят, да фотосинтезират?!?!
1
2
 
12
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Най-после. СЗО се произнесе. Доживях!