1000 медсестри всяка година напускат професията

Заплатите са нереално ниски, обясни Милка Василева
16 юни 2016 16:52,
13
1000 медсестри всяка година напускат професията
Снимка: Булфото, архив

1000 медицински сестри напускат професията всяка година, обяви пред БНР председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

"Заплатите са нереално ниски. Отношението към труда и към личностите на професионалистите по здравни грижи не са достойни и, разбира се, те отговарят по същия начин - напускат", обясни Василева.

По думите й Здравната карта декларира, че 10 800 сестри не достигат, но това всъщност е минимумът. "Защото недостигът на тези професионалисти по здравни грижи всява наистина напрежение в системата", допълни тя.

Василева изнесе данните на организирана от АБВ дискусия за реформата в здравеопазването. През септември Министерството на здравеопазването ще представи ново остойностяване на медицинския труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега едно е медицинска сестра в реанимация, друго е медицинска сестра при ОПЛ. Първата хвърчи и сменя системи, извършва манипулации, и то денонощно, другата си седи на дебелия гз и вдига телефона отвреме-навреме. Е няма как да са еднакво платени. На втората и 560 лв са и много.
12
2
 
1
 
! Отговори
Hans преди 7 години
Да, ама на запад и не само още след първото им убийство или подкуп ще ги тикнат в панделата за мното време, а тука лекари и сестри си убиват и изнудват на воля. И престанете с тия 560 лв - това е основната им заплата, всъщност чисто вземат над 1500...
11
0
 
7
 
! Отговори
Допълнение към Тъжно преди 7 години
Болногледачките, които започват в Западна Европа работа с 500-600 евро заплата, докато научат език, имат осигурени безплатна храна и квартира. Щом като понаучат езика и докажат, че са благонадеждни, вдигат им заплатите на 700 евро, после може и още да я повишат.А ако си внасят осигуровки за пенсия в продължение на 5 години, придобиват правото да получат възможно най-ниската тамошна пенсия - 700 евро!Наистина, защо да остава в България една медицинска сестра?Пациентите да му мислят.
10
0
 
5
 
! Отговори
Тъжно преди 7 години
До мед. сестра в голямЗначи халът на медицинските сестри е като на повечето средностатистически българи, живеещи в по-големите градове. Защото написаното за средната заплата в столицата и в по-големите градове, просто не отговаря на истината.По селата и в малките градове пък тази заплата изглежда много солидна.Само че, защо да остават в България медицинските сестри, след като дори необразованите болногледачки на Запад, взимат двойно повече?
9
1
 
2
 
! Отговори
мед. сестра в голям преди 7 години
До Неосведомен 560 лв. е масовата
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонименНе дърпай дявола за опашката, че да не се молиш за обратното, ако детето ти или ти влезеш в болницата. Мърмори и ти, ще ти вдигнат заплатата.
7
11
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До кога ще ни занимавате с вечно мрънкащите мед.сестри?Ако не са те,ще са учителите.Останалите работещи не са ли хора?Никой не пише за тях.А и тук работят много по-малко от на запад.Така,че добре са си заплатени.Всякакви професии на запад са по-заплатени от тук.
6
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям праз!
5
3
 
6
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Един от големия проблем, който има здравеопазването е подкупването на лекарите от страна на фармацевтичната индустрия. За да се покрият големите подкупи, цените на лекарствата са завишени, за да покрие разходите.И лекари, и фармацевти имат възможността да прилагат свободно техните професии, те какво направиха? Опорочиха, подкупваха се, и шикалкавиха. Когато играеш недостойно, и се държиш недостойно, ами ... няма моралното право да прилагат повече тази професия свободно.
4
0
 
3
 
! Отговори
Неосведомен преди 7 години
Какви са всъщност заплатите на медицинските сестри?
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплатите навсякъде са ниски и затова основна заслуга има БКП-БСП . Още навремето Тодор Живков искаше да има ниски заплати за образованите хора , а неговите братя хамалите получаваха високи заплати .
2
3
 
8
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Особенно, сега и пациентите патят най-много. Здравеопазването се превърна в бизнес, а не в качественна хуманитарна услуга за обществото!Имайте предвид, че не можем да говорим за свободен пазар в здравеопазването. Тъй, като в самата си същност прилагането на здравни услуги, е в контраст с първия принцип на свободните пазари: "Свободно безгранично предоставяне на услуга, и свободно безгранично консумиране на услугата".
1
4
 
6
 
! Отговори
Vesko преди 7 години
Като се замислим до какво състояние е в момента здравеопзаването (в това число и фармацията). Очевадно е, че текущата организация не е работеща. По добре е да се одържавят отново болниците. Да станат държавни. Така, поне пълния контрол на държавата ще бъде в техни ръце. Откакто се започна с тази частна практика, нито лекарите имат отношение, нието имат и подобаващо заплащане, нито лекарствата са достъпни и навременни. Очевадно е, че текущата организация е във вреда на всички страни!!!