9 от 10 българи не знаят, че са заразени с хепатит С

По-малко от един процент от тях се лекуват
16 юни 2016 19:35, Анисия Иванова
6
9 от 10 българи не знаят, че са заразени с хепатит С
Архив: Булфото

По-малко от един процент от българите, болни от хепатит С, се лекуват, каза по време на кръгла маса, посветена на лечението на болестта, проф. Крум Кацаров - председател на Българското дружество по гастроентерология.

Той подчерта, че в България няма точни епидемиологични данни за броя на болните от хепатит С, но предполагаемият им брой е 110 хиляди инфектирани. Проф. Кацаров допълни, че 9 от 10 не знаят, че са заразени с хепатит С. Над 10 млн.лв. струва лечението на година за 539 българи, болни от хепатит С, посочи проф. Кацаров.

В света 170 млн. души живеят с хроничен хепатит С, като само 25 на сто от тях са диагностицирани, каза още проф. Кацаров. По-голям процент на заболеваемост се отчита в Централна и Източна Европа.

В Глобалната стратегия срещу хепатит в Европа на СЗО се посочва, че 400 млн. души в света живеят с хроничен вирусен хепатит, като 240 млн. от тях са с хепатит В, а останалите - с хепатит С, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, цитиран от БТА.

Броят на умиращите от болестта е по-голям от този на умиращите от СПИН и туберкулоза заедно. В стратегията на СЗО е залегнала цел да се елиминира вирусният хепатит до 2030 год., което означава да се намалят до 90 на сто новите инфекции от хепатит В и С, както и 65 на сто намаляване на смъртността от хепатит В и С.

В европейския регион на СЗО средно 1 на 50 човека е засегнат от хроничен хепатит С и 1 на 50 - с хепатит В. В региона годишно умират 171 хиляди души от различен тип вирусен хепатит. Все още няма ваксина срещу хепатит С, припомни Околийски. В България липсват данни, ангажираност, финансиране, план и действия по отношение на заразените с хепатити. Липсва и национален план за борба с хепатита, допълни още той.

Мисията за елиминиране на хепатитите е възможна, но много трудна, каза заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски. В осъществяването й се надявам, че всеки ще положи максимални усилия, за да постигнем резултати поне на средноевропейско ниво, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В бгто ще те изкарат болен от много работи.Алчни мутри със скалпели.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен-2 преди 7 години
До АнонименВаксина за хепатит С няма, а по отношение на тестовете - непрекъснато се правят камании за безплатно изследване. Като не си наясно с фактите, не тръгвай да коментираш и да ставаш смешен!
4
0
 
1
 
! Отговори
леля Мара преди 7 години
9 от 10 =90% !?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безмислени статии.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че какво да се лекуват, като старите "лечения" разболяват и убиват повече от самата болест, а новите са достъпни само за който е на смъртно легло.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май на някой са му останали няколко стотин хиляди теста и ваксини за хепатит и трябва да ги разкешии.... Давай, давайте платена ***... ама то си всичко се връща рано или късно....