"Пирогов": Семейството не се е натровило с гъби!

Вероятно са се натровили от примеси в подправките
22 юни 2016 10:37,
25
"Пирогов": Семейството не се е натровило с гъби!
Снимка: Reuters, архив

Семейството, яло гъби от голяма търговска верига, не се е натровило от тях.

"Категорично това не е гъбно отравяне", твърди пред "Труд" проф. Стоян Миланов, директор на "Пирогов".

Мъж, жена и нейният баща се оплакаха, че са се натровили, след като са яли заешка яхния с гъби печурки, купени от магазин в София. Двама от тях бяха хоспитализирани в Александровска болница, а най-тежко пострадалият бе приет за лечение в "Пирогов".

Още по темата

"Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, днес беше на контролен преглед. Състоянието му е добро", уточни проф. Миланов.

Лекарската преценка на екипа на "Пирогов" на база клинична картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби.

Много вероятно е пациентите да са се натровили от примеси в подправките, допълни проф. Миланов. Той поясни, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на ВМА.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, съобщиха от агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко Ви платиха ,че да кажете че не е от гъбите ,аз съм гъбар може от застоели гъби които пускат на промоция особенно от печурките да се получи карболово натравяне ,но нали е Кауфланд германска фирма от там не може ,сигурно е от солта или черния пипер или пък от маслото или пък от хляба който също може да е от веригата закупен Е такава държава сме ще се продадем за жълти стотинки
19
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 7 години
Е, сега БАБХ да заплати загубите на търговеца, защото шефовете нямат грам акъл.Едно време Йордан Войнов на въпрос как краставици могат да се заразят с Есшерихия коли отговори:Ами при товаренето, растоварването....Представяте ли си? И това го козва вет.лекар директор на агенция.Цял звод войници трябва да си из........ът в краставиците.Вместо да каже че това е глупост и е невъзможно.Калинки.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А въпросните подправки,да не би да растат по липите,и те са купени от някъде?!А пък относно гъбите,се чудя,ако бяха купени в кварталното магазинче,а не от Кауфланд,какво ли щеше да стане?Може би собственика щеше вече да е облечен в раирана пижама.Но инвеститор от клас "А",като Кауфланд и други подобни не бива да се закачат.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С парите от моите данъци не желая да компенсират пишман-търгаши!
16
1
 
1
 
! Отговори
До един българин преди 7 години
Не си много прав!Откъдето и да го погледнеш, мухоморките са отделен вид висши гъби и освен по произхода си, няма как да са "двойници" на печурката. Ако се заровиш по-сериозно, ще откриеш разлики, както във външния вид ("двойничество") на плодното тяло: гугла, пластинки, пънче, вулва; така и в местообитанието, мириса, дори и вкуса...Дори и хапването на 1 парченце, стига да не е 30-50 грама!, няма мигновено да те убие. Шансът е 50:50. А необходимост от трансплантация може да има на следващ етап
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полските гъби може и да не са отровни, но със сигурност са вредни! Годността на печурките е няколко дни, а те се съхраняват в специален разтвор, с който може да изкарат поне месец и половина!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Необятният свят на Е-тата и по-специално овкусителите Е620 и Е621
13
4
 
3
 
! Отговори
гнпиас преди 7 години
До Един българинДай да не се обсъждаме кой какво и как може, да не се окажеш излъган в първоначалното си впечатление. Чети внимателно. Никъде не съм написал че са се отровили с карболки. Споменавам че има куп хора който са се отровили с култивирани гъби... Отделно, при неправилно съхранение, пак може да се наиграеш с ядливи губи. А за тея дет не вярват че карболките са отровни, да се радват че не са попадали на тях.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГъбарАбсолютно, ясно ми беше, че натровените са ***, само не познах начина - аз мислех, че са ги държали на топло и са се развалили, а то някаква друга мизерия са направили, дето съвсем нямало нищо общо с гъбите.
11
11
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Някой е взел едни пари и сега ще се окаже, че гъбите даже са предпазили семейството. Ако не са били гъбите... не ми се мисли какво можеше да се случи. Гъбите - най-добрия приятел на човека. Докторчетата изкараха по една лятна почивчица на Малдивите.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а сега Кауфланд да съдят за оронване на авторитет и пропуснати ползи всички маймунки по клона, че да знаят другия път пак така да правят...
9
1
 
31
 
! Отговори
вин преди 7 години
Случаят е пример, как от липса на новини, парцаланските медии в България, могат да ти разбият бизнеса, да ти унищожат реномето, а може и услуга на конкуренцията да правят.При това БЕЗНАКАЗАНО, понеже не сме държава, а насилствено съжителство на индивиди, които се ненавиждат.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поръсили са вечерята със сол, която са намерили в джоба на детето. Или малкия /ката е криела дрогата в шкафа с подправките. Колко йитро
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Платили са на доктора за да не се развали бизнеса на мафията."И как са му платили да изкара нещо потвърдено от две независими лаборатории? Атропина НЕ е вещество което присъства в химичния състав на гъбите. Попаднало е чрез външен източник, но понеже има и отровни гъби, то първо те са били "заподозрени".
6
11
 
5
 
! Отговори
гнпиас преди 7 години
Точно с "култивирани" печурки си се тровиш като стой та гледай... Тъпата печурка се изражда... Почетете малко за "карболки" и ще разберете за какво иде реч. В нета ако се зачетете по гъбарските форуми ще видите че доста хора са се тровили с "култивирани" печурки.
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платили са на доктора за да не се развали бизнеса на мафията.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не забравяйте че гъби се ядат един път
3
1
 
37
 
! Отговори
Гъбар преди 7 години
Още когато стана работата, Натровени хора с култивирани печурки от Кафланд, казах, че това е НЕВЪЗМОЖНО!!Сега тарикатите да бъдат така добри да възстановят щетите за търговец и производител, както и всички медии, които споменаха Кауфланд.Не мое да си толкова *** просто.
2
16
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
"Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София."Дрън дрън...Никъде в Европа не се покриват разходи за подобно нещо! Това е търговкси риск и няма начин държавата да го покрива. Да си правят проби на всички партиди и ако се появят съмения ще имат писмени доказателства в своя защита...
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атропин в подправки?! Яворов беше казал: "Две хубави очи....".