Защо кафето ни действа като диуретик?

На какво се дължи този негов ефект върху тялото ни...
6 юли 2016 14:52,
7
Защо кафето ни действа като диуретик?
Източник: Reuters
Освен ободрителния ефект, който кафето осигурява, то има и още едно характерно свойство сред някои – действа като лаксатив. 
 
Според една от разпространение теории в миналото характерният страничен ефект се дължи на съдържанието на кофеин в топлата напитка, но слабителното свойство на кафето се наблюдава, дори и когато то е безкофеиново. Освен това, той не е характерен за енергийните и някои безалкохолни напитки, които също съдържат кофеин.
 
На какво се дължи лаксативният ефект на кафето?
 
Когато консумираме ободряващата напитка, ефект върху стомаха оказва неговата киселинност. Тя стимулира отделянето на киселини в стомаха – съединения на храносмилането, които помагат на организма да разгради протеините. 
 
Кафето също съдържа и съединението хлорогенна киселина, което допълнително повишава нивото на стомашните киселини. Това може да доведе до по-бързо преминаване на стомашното съдържимо в червата и да се окаже един от многото фактори, които допринасят за слабителното свойство на напитката. 
 
Доказано е, че кафето се отразява на движението в дебелото черво около 4 минути след консумация, подобно на ефекта от поглъщане на обилно ястие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: кафедиуретиклаксатив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости на търкалета. Диуретичното действие е точно заради кофеина, който стеснява някои кръвоносни съдове, но пък разширява тези в бъбреците. А лаксативното нз.
3
2
 
5
 
! Отговори
xx преди 7 години
пия кафе и след 5 мин отивам да дриштяяя, тоест да изхвърля пращините, одрусвам крушата най общо казано изхвърлям свръх багажа хубаво да се източи дебелото чарво. накратко обяздвам белия кон и хвърлям ласо в цукаля пускам въжето до долната земя че такива мити миризливи работи пускам кирпича да плава в клекалото и го изпращам емайл на рибите, понякога е упорито и не ще да заминава трябва да го изпращам няколко пъти особенно ако е някой целулозен пацул плува като титаник през океана и пуши.....
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неграмотници.
1
2
 
16
 
! Отговори
журналя преди 7 години
Кажи му журналист и не го обиждай повече.Stay in school !