Страната ни е готова да се справи със Зика

Главният държавен здравен инспектор пред Puls.bg
8 юли 2016 14:37,
6
Страната ни е готова да се справи със Зика
Източник: Reuters
Д-р Ангел Кунчев работи повече от 20 години в областта на надзора на заразните болести. Той е главен държавен здравен инспектор.
  
Д-р Кунчев, каква е опасността от разпространението на вируса Зика в България? Преди дни стана ясно, че комарите, преносители на заразата, са открити в района на Бургас.
 
Има от какво да се притесняваме. След като някъде е възникнало нещо и то представлява проблем за обществено здраве, при съвременните условия и много бързите контакти и пренос на хора, то може да бъде пренесено на друго място. Специално при т.нар векторни заболявания, при които някакво животинче или насекомо, е преносител, независимо дали е гризач, кърлеж или комар, нещата не са толкова лесни, защото, освен вируса, трябва да е налице и преносител, който да е достатъчно широко разпространен.
 
За тигровия комар, това не е новина. Преди няколко години при различни взимания на проби, установихме, че го има по нашите територии, макар и не масово. Преобладаващи в България са други видове като анофелис и кулекс. Видът аедес египти, който е основен преносител на този тип заболявания, както и тигровият комар, са най-представени в тропическите страни. Фактът, че и при нас ги има не е изненада, защото данни има и за други страни на Балканите, както и в Европа – Италия, Португалия, Испания, Малта и други. Очевидно е, че промяната на климата започва да има много голямо влияние и върху това, с което се срещаме като заразни болести. Заболявания, за които изобщо не се смяташе, че са характерни за Европа, започнаха да се появяват, като западнонилски енцефалит, треска Чикунгуня и ред други, които бяха по-характерни за южните страни. Така че, има място за притеснение, но не смятам, че има някаква непосредствена заплаха в рамките на седмици, месеци или пък за възникване на епидемични взривове. Много сме далеч от това.
 
Центърът на епидемията от Зика продължава да е в Бразилия, макар че почти цяла Южна Америка е засегната. Ако говорим за случаи, достатъчно голям брой хора, посетили тези страни, влязоха и в Европа, но в случая това не е толкова страшно, защото това не е заболяване, което се предава като грип – по въздушно капков път, лесно, ефективно и бързо. Когато липсва и комарът, шансът заболяването да стане автохтонно , местно, е много малък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 5Малко те е нагряло слънчицето, мамин сладък.Срещу зика няма ваксини и лекарства. Просто се изкарва на парацетамол и пиене на повече течности. Кой точно печели според теб?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комари са били използвани през войната за заразяване на вражеските войски с малария ...Сега може би не за тази цел, а за печалба на фармацевтите. През година две - някаква нова епидемия, шум до бога и ... нови ваксини. Бъдете здрави!
4
0
 
1
 
! Отговори
Еразъм Ротердамски преди 7 години
Хора, тези болести не са случайни. Произходът им също не е случаен. Те са създадени не за да се справим с тях, а да не се справим. Те трябва да поразяват народонаселението и да го намаляват.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пази Боже да не идва, че ние и за зимата сме винаги готови и винаги ни изненадва.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, да бе, да, ние винаги сме "готови" уж. За всичко
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да бе да и за бежанците бяха готови