Над 2,5 ч. телевизия на ден - риск от белодробен инфаркт

Заради забавената циркулация от седенето
31 юли 2016 20:20, Румяна Тасева
3
 Над 2,5 ч. телевизия на ден - риск от белодробен инфаркт
Източник: Reuters
Ако седите само 2,5 часа средно на ден пред телевизора, рискувате сериозно здравето си, твърдят изследователи от Университета на Осака. Погубното действие се дължи не точно на екрана, а на продължителните часове обездвижване, което слага в категорията на вредни дейности всякакъв престой на бюро и диван.
 
Рискът от образуване на кръвни тромби обаче при подобен уседнал начин на живот, при който от колата сме в офиса и от него у дома, действително може да скъси живота ни. 
 
От 19-годишното проучване, което провеждат японските изследователи, се отчита, че е твърде висока смъртността от белодробен емболизъм. При него се получава фатално попадане на тромб в артерия на белия дроб. Взети са под внимание данните над 86 000 души между 40- и 79-годишна възраст. 
 
Склонност към тромбообразуване се наблюдава при заседяване, тъй като циркулацията на кръвта се забавя. Кръвният застой и сгъстяването на кръвта предразполагат към формиране на съсиреци в долните крайници и в таза. Откъсне ли се образувал се тромб от стената на кръвоносния съд, той може по пътя на кръвообращението да достигне сърцето, мозъка и белите дробове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: инфаркттробмемболизъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зайчето цял ден подскача, а живее 15 г. Костенурката нищо не прави и стига 450 г.
1
0
 
2
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
Дръ дрън ерина