Как смартфоните променят организма ни?

Напрежението във врата е равно на това да седи на него 8-годишно дете
Обновена: 9 авг 2016 17:40 | 9 авг 2016 17:22,
3
Как смартфоните променят организма ни?
Източник: Reuters
От около 7 млрд. от хората, които живеят на Земята, близо 6 млрд. имат мобилен телефон. Тези данни са малко шокиращи, имайки предвид, че 4,5 млрд. имат достъп до работеща тоалетна.
 
Как тези вече незаменими устройства променят тялото и мозъка ни?
 
Когато гледаме телефона, ъгълът на гръбначния стълб е еквивалентен на случая, когато 8-годишно дете седи на врата ни. Това е обезпокоително, имайки предвид, че хората прекарват средно около 4,7 часа дневно, гледайки в телефона си. 
 
Това, в комбинация с времето, прекарано на компютъра, допринася за развитието на късогледство. Около 93% от хората на възраст между 18 и 29 години съобщават, че използват смартфона си като начин да се спасят от скуката, вместо да четат книги или да се срещат с други хора. Така се развива и нова фобия – номофобия – страх да останем без телефона си. 
 
Наблюдават се и промени в мозъка. Алфа вълните обикновено се свързват с „будната релаксация“,  докато гама вълните – със съзнателната концентрация. От проведени експерименти става ясно, че когато мобилният телефон предава, например по време на разговор, силата на алфа вълните в мозъка е значително повишена. Това означава, че телефонът буквално може да промени начина, по който мозъкa функционира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: вратсмарттелефон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги забранят и да накажат тези които са ги създали и унищожават човечеството.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тц-тц като си наведеш главата да погледнеш телефона, 8-годишно сядало на врата ти. Интересно, според учЕните, изучили поведението ни пред телефона, колко годишно дете е сядало на врата на дедо ми, когато човека е управлявал мотиката или мъкнел храна и вода за животните?