Сурова срещу готвена – коя храна е по-полезна?

Или как с храненето да управляваме здравословното си състояние
15 авг 2016 16:37, Румяна Тасева
9
Сурова срещу готвена – коя храна е по-полезна?
Източник: Reuters
В желанието си да се храним по-здравословно сме склонни да залитаме към едни или друг диетичен режим. За да бъдем сигурни, че се храним правилно в хармония с нашия организъм обаче трябва да не се притесняваме да задаваме въпроси, както и да изпадаме от едни тип към друг тип ограничаване. Достатъчно популярни са аргументи например на суровоядците, че телата ни са създадени да обработват сурова храна, но пък от друга страна човекът е станал човек заради боравенето с огъня и изпичането на храна. Със суров картоф не можеш да се нахраниш, даже никак не е благоприятно за организма, както и от компота не можеш да доставиш за тялото си витамините на плода...
 
Факт е, че днес сме твърде натоварени с вредни храни: консервирани, полуфабрикати, тестени, богати на захари, вредни мазнини и пр., плюс това не горим количествата калории, които поглъщаме. Хората сме обременени от наднормено тегло, застрашават ни масово диабет и сърдечносъдови и българите, уви, вече сме на чело на всякакви неприятни класации в това отношение, засегнати са и децата ни. 
 
Днес над 2 млн. българи са с наднормено тегло, според данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Над 500 000 българи страдат от диабет по думите на националния ни консултант по ендокринология и болести на обмяната. Около 67% от смъртността в България според НСИ се дължи на сърдечносъдови заболявания или по-друг начин представено от 1500 смъртни случаи 1000 са поради причини от сърдечносъдов характер!!!
 
Фактор за тази черна статистика е не само предразположенността, която очевидно българите си я носим в гените относно сърдечносъдовите заболявания, а преди всичко начинът на живот – в най-голяма степен от значение е храненето, така че ако ни се живее добре трябва да се интересуваме как и да се храним здравословно, извличайки полезното от всички познати методи и хранителни режими.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
лупи преди 7 години
Суровоядството не е за всеки. Някой може ***, ако мине направо на суровоядство
5
1
 
4
 
! Отговори
бивша учителка преди 7 години
Задължително трябва да се готви. Но не вечер ,когато човек е уморен и гледа да е набързо. В много домакинства нито закусват, децата масово идват гладни на училище. нито има сготвено за обяд. Половината болести са от лоши битови навици.
4
4
 
6
 
! Отговори
Притча от преди 2500 преди 7 години
Един богат човек срещнал Сократ и го попитал:- Кажи ми, ти си мъдър човек, кога е добре да се яде ?Сократ му отговорил:- Богатия яде, когато поиска, а бедния, когато може.Я стига с тия глупости, сурово, готвено, със или без сол, вегани, тъпанарри ...
3
1
 
3
 
! Отговори
муши без суши преди 7 години
може да се върнем и още по-назад здравословно, когато стадото вървяло волно, облечено само в космите си, подир най-старата женска и гризело коренчета, плодчета, орехчета, некое умрело животинче, каквото намерят по пътя за реката. после ги треснала светкавица и открили огъня, лова, земеделието и цивилизацията.
2
1
 
4
 
! Отговори
Цвайнщайн преди 7 години
Според човека.
1
2
 
9
 
! Отговори
ЗАВЕСА преди 7 години
Аз съм за готвената храна .Имам един комшия и жена му е палава .Тя му казва - Коте , много здравословно е да ядеш доматите без олио и лук , салам има в хладилника , демек мързи ме да изпържа яйца .