Болкоуспокояващите помагат според пола

Ибупрофенът действа повече при мъжете
17 авг 2016 19:17,
4
Болкоуспокояващите помагат според пола
Източник: Reuters
Мнозина от нас редовно приемат болкоуспокояващи медикаменти, но изследователи предупреждават, че ефикасността им може да зависи не само от дозата или времето от денонощието, но и от пола. Това е, защото хормоните и гените се отразяват на начина, по който организмът метаболизира медикаментите. 
 
По време на новото проучване специалистите установяват, че на жените се предписват лекарства, които е възможно никога да не са специално тествани върху жени. 
 
Те поясняват, че жените са изключвани от клиничните изпитвания, поради убеждението, че „всички са еднакви“. Смята се, че новият тестван медикамент или антидепресант е еднакво ефективен и при двата пола. 
 
Все по-голям брой учени твърдят, че хормоните и генетичните различия се отразяват върху начина, по който медикаментите действат в организма. Това означава, че може да повлияят различно при мъжете и жените.
 
Изследователите твърдят, че в клиничните изпитвания трябва да взимат участие представителите и на двата пола, за да може медицината да напредва с по-бързи темпове.
 
От данните на предишни проучвания става ясно, че ибупрофен е много по-ефективен сред мъжете, докато при жените се установява по-добър ефект по отношение на облекчаване на болката от приема на опиоиди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи за мъжете ибупрофен, а за жените по - твърдичко, така ли? Как си личи, че авторката е жена ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Защо?
1
0
 
0
 
! Отговори
Оп преди 7 години
Не взимай нищо което завършва на "ИН"За Фармацевтиката се отнася ;) другото е ясно !!!