Лекарства изчезват от аптеките, фармацевтите бягат

Нормативните изисквания затрудняват производителите
18 авг 2016 09:44,
13
Лекарства изчезват от аптеките, фармацевтите бягат
Снимка: архив Reuters

Изчезват лекарства от българските аптеки, а фармацевтичните фирми бягат от страната ни. Стига ли се до дефицит на лекарства и защо производители си оттеглят от нашия пазар, обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.

"Тенденцията е да се увеличава броят на оттеглените лекарства от България. Има извиване на ръце и откровена принуда - даваш отстъпка или напускаш позитивния списък. Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите", коментира Николай Костов.

Все пак той уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване й. Сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини. Те обаче имат фармацевтична алтернатива.

"Проблемът не е само в напускането на фармацевтичните фирми, а в по-малкото регистрирани. Преди 3 години са били 520, докато за миналата година са едва 228. Желаещите да влязат на пазара са доста по-малко", разясни ситуацията председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев посочи улесненото влизане на пазара, като една от причините за оттеглянето на компаниите.

"Ако аз трябваше да регистрирам лекарства в България много бих се замислил", призна Николай Костов, аргументирайки се с "огромния натиск", който според него се упражнява върху компаниите в сектора.

"Има неизвестност в бизнеса, постоянно излизат идеи за регулиране на цените и производителите не знаят какво се крие зад завесата", посочи гостът на Bulgaria ON AIR и даде пример с регулиране на доплащането, с което до момента държавата не се е занимавала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Срам нямате *** и на гърба на болните ли решихте да правите пари. Еййй, затрихте я тази държава, за никой и нищо не ви е грижа само гледате как да си натъпчете дебелите гуши с пари !
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво се крие зад завесата?Какво ли?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко евтини лекарства изчезват и веднага се появява техния по-скъп аналог. Помня колко вреден беше аналгина и го спряха, за да се появи вносен аналог с неясен произход.
7
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 7 години
Изчезна новфилин за 1.20 ст изключително ефективен препарат
6
1
 
7
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Изчезна Фелоран на хапчета - 2,50 лв. за 30 хапчета за да се появи Диклак - десет хапчета на същата цена.
5
2
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
На фармацефтите повече от минимчалната заплата не трябва да се плаща,все пак е криза.
4
2
 
11
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 7 години
ЗАЩО МНОГО ЛЕКАРСТВА,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРСКИ,СА В ПЪТИ ПО-ЕФФФФФФФФФФФТИНИ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ?!
3
0
 
3
 
! Отговори
Svinkito преди 7 години
ama kato im reimbursirat lekarstva za po 100-200 mln na mesec problemi nqma a?
2
2
 
14
 
! Отговори
Marto преди 7 години
Проблемът е, че оригиналните производители на лекарства постоянно се подлагат на натиск. Връщат проценти от печалбата, смъкват цени (после следва реекспорт и им се прецакват и други пазари) и тн. Лобитата на българските генерични производители яко действат за този тормоз. Гледат да разкарат оригиналния производител с мотив, че лекарството е скъпо, а после пускат копието на по-висока цена (примери много). Естествено на сериозните компании не им се занимава с такъв пазар и си тръгват.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много неща няма сметка да се правят в България...