Какви ползи носи готвената храна?

Въздейства и върху баластните и други вещества в храната
19 авг 2016 18:38, Румяна Тасева
2
Какви ползи носи готвената храна?
Източник: Reuters, архив

Безспорна истина е, че при готвенето част от полезните съставки в храните се губят. Най-красноречивият пример за това е витамин С. Вярно, също така е, че при топлинна обработка понякога се образуват канцерогенни вещества. Но също така, факт е, че готвенето прави някои продукти по-подходящи или дори годни за усвояване от организма ни. Помислете си само как бихме могли да консумираме иначе тиквата, картофа, царевицата, стария или зеления фасул, житните култури... 

Топлинната обработка се препоръчва често заради това, че високата температура убива редица микроби, попаднали по храната, които могат да причинят инфекции и токсикации (и това не се отнася само за месото, но и за млякото, плодовете и зеленчуците, по които също могат да попаднат салмонела, листерия и др. и да причинят сериозни вреди при бременни, малки деца, възрастни и хора с увреден имунитет), но това не е и единственият ѝ ефект.

Готвенето въздейства и върху баластните и други вещества в храната, което допринася понякога продуктите да станат по-лесно усвоими. Това прави също така възможно и доставянето/освобождаването и достигането на някои полезни вещества до храносмилателната система, които иначе биха останали не или малко усвоени от червата. Пример за което са кореноплодните зеленчуци, които в повечето случаи са трудно усвоими от храносмилателния тракт, а са пълни с полезни вещества.

Има случаи, когато минералите -  като цинк, желязо, калций и магнезий, в някои продукти стават по-лесно усвоими за организма след готвене. Например готвеният спанак осигурява на организма много повече желязо и калций. Тази група може да се попълни дори и добре познати продукти, които консумираме и обичаме сурови, но за които се получават нови факти. Готвените домати например осигуряват повече ликопен отколкото суровите, което се е открило сравнително скоро от науката. Ликопенът помага на организма в борбата срещу раковите клетки.

Повече за ползите от консумацията на готвена храна четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Ако е по фекаломорието може и разстройство да донесе..