Гъбички по ноктите - как да ги разпознаем?

Обезцветяването е един от първите признаци
24 авг 2016 22:34, Eкип на Puls.bg
0
Гъбички по ноктите - как да ги разпознаем?
Източник: Reuters, архив

 Промените по ноктите могат да се дължат на разнообразни причини. Най-често се разделят на инфекциозни и  неинфекциозни. Към инфекциозните спадат гъбични и бактериални причинители, докато към неинфекциозните причини спадат заболявания на кожата или на някои вътрешни органи.

Микотичните причинители на инфекции или познати още като гъбички са широкоразпространени в околната среда. С  медицинско значение са три основни групи – дерматофити, плесени и дрожди. Като класически причинител на кожни инфекции се сочат дерматофитите.  
 
При наличие на предразполагащи фактори (наранена кожна повърхност, отслабен имунитет), както и контакт със заразен човек или предмет от околната среда, се стига до пренос на инфекцията. Значение за заразяването имат и някои фактори на средата, като повишена влажност и висока температура.
 
Проникването на хифите през епитела на кожата или през структурата на ноктите води до инвазия и съответно дразнене на подлежащите тъкани,  които реагират с възпалителна реакция. Възпалението се съпровожда с продължителен сърбеж и залющване на повърхността на кожата или на горните слоеве на засегнатите нокти. Обикновено промените започват по крайната (свободна) част на ноктите или по страничните повърхности, а не в тяхната основа, за разлика от бактериалните инфекции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ноктисърбежгъбички
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари