МЗ спешно запрята ръкави: Мисли за селата без аптека

Хляб и лекарства – двете най-нужни на селата стоки
16
МЗ спешно запрята ръкави: Мисли за селата без аптека
Снимка: архив Reuters

Здравното министерство сериозно се е заело да реши най-накрая проблема на хората от малките села, в които няма аптеки. Оказва се, че наред с нередовните доставки на хляб, липсата на лекарства е най-сериозното предизвикателство за тези, които живеят в малки или труднодостъпни места.

Още по темата

Проблемът загася около 2 милиона души, предимно баби и дядовци.

"Като възрастни хора те имат нужда от медикаменти и като няма кой друг, кметове и техни близки са се нагърбили всяка седмица ходят до друго населено място, за да им купят лекарствата. Така обаче ако хапчетата струват 2-3 лева, с транспортните разходи излизат 5-6 лева", коментира реформаторът Вили Лилков.

Според него има достатъчно помещения в селата, които могат да бъдат дадени за настаняване на аптеки.

Здравният министър Петър Москов увери, че вече са подготвени промени в Закона за лекарствата, с които да се улесни начинът за откриване на аптека.

"България е сред страните с най-много аптеки, но пък в същото време сме наедно от последните места по фармацевтичен достъп", призна той.

Една от идеите на здравното министерство за осигуряването на равномерен достъп до лекарства е да се даде възможност за откриването на мобилни аптеки.

Отделно здравните власти предлагат собственик на аптека от голям град, да може по облекчен начин да открива такава на село. За целта таксите ще са по-ниски, няма да е нужно шеф на аптеката да е магистър фармацевт, а помощник - фармацевт и ще се допуска аптеката на село да работи по два дни седмично по за 4 часа.

За сметка на това обаче ще се затегне режимът за разкриването на аптеки в градовете.

"Ако това е втора или трета за един собственик в центъра на големия град, то тогава тя трябва да е задължително денонощна", каза ресорният министър.

Петър Москов обясни още по време на парламентарния контрол, че има сериозен инвеститорски интерес към санаториумите.

Според него няма нищо лошо в това рехабилитационните центрове да се ремонтират от частни инвеститори, защото безспорно базата е остаряла и неподдържана, но санаториумите трябва да останат държавни, защото все пак са лечебни заведения, ценното при тях са минералните извори и те трябва да се достъпни за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: аптекисела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Здравко Здравков преди 7 години
Прав си 4 -взе ми го от устЪта.Освен това ще има яко товарене по цена. В нашият т.нар. град( който м/у другото е и общински център) товаренето е 45-55 % в сравнение с областния град - представям си горките бабовци и дядовци по селата колко ще се изръсват парично!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кв. захарна фабрика е в софия,но и тям няма аптека. явно кварталът е със статут на село. то там и баничка няма къде да си купиш...и училище няма...има обаче ***.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде са тези помощник- фармацевти
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма мъка да си пробутат *** за пръстови отпечатъци
11
1
 
4
 
! Отговори
Бря бря преди 7 години
Голяма новина. На 50 човека в село аптека. *** браво, *** евала, *** поклон заслужавате. Гении. Очакваме сега лично с хеликоптера да им ги носите или Фалкона да пратите. И ако междувременно баба Митра не е гушнала букета, сложете и една диагноза бонус от вас да мине.
10
0
 
6
 
! Отговори
койчо преди 7 години
Освен хляб и лекарства на старите хора трябва да се осигури и защита от набезите на ***т.е. Май това последното е по важно от предните две!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е 200 лвВсяко отделение има такива устройстваВинимум 5-6000 лв на болницаПей сърцеПосле - аптеки , джипи и т.н.Всъщност колко % гласуваха за деформаторите , та 90% от МЗ са техни клиентелисти
8
0
 
8
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Не мислят за бабите по селата, а как да увеличат броя на апаратите за пръстови отпечатъци. На дребно закупено от електронен магазин въпросното устройство струва точно 200 лв. Фирмата Гама Консулт го продава на болниците за 240 лева. Вероятно на едро го е купила за по малко от 150 лв. Къде отива тази печалба и колко се усвоява от Москов и Шарков? Да не забравите да си оставите отпечатъците в НЗОК. Мислете за комисионните на Москов и бруталния Шарков!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Журналистите са основните виновници за липсите на аптеки, защото рекламираха усилено спуснатите им законови промени още в края на 90-те години с които се осигури монопол над лекарствата и аптечния бизнес. Така бяха закрити хиляди аптеки, а малките села и градове останаха без тях.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравното министерство сериозно се е заело да реши най-накрая проблема с ИМЕТО си.Тази година спокойно може да претендира за името "Погребално министерство" след като успя благодарение на безхаберието си да погребе 10ки хил. българи (спомнете си вирусната пролет).
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като пред избори.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сетила се Мара да се ... То не останаха хора в градовете, а селата са последната дупка на кавала. Преди избори малко шоу, за да не си помислят, че никой не ги брои за нищо. Постройте им по една река и едно училище до нея, от вас да мине. И им пуснете *** с големи грайфери, за да не се пързалят и падат като потече европейски мед и масло по улиците.
3
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Абе, да не би да се задават избори????
2
2
 
6
 
! Отговори
Любо преди 7 години
Абе *** прости , каква е тая дума "запрята " , вие книжовен Български език знаете ли ?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до МЗ Той хляба е достатъчно отровен...от лекарства няма нужда !!! Пращайте ляба ! ps: България е сред страните с най-много университети и най-много *** от глава на населението. Бъглария е сред страните с най-много болници и най-много болни от глава на ....так. нат. так. нат. .....