Фасциолоза - как да разпознаем симптомите?

Недиагностицираните случаи завършат с цироза на черния дроб
7 сеп 2016 20:56, Eкип на Puls.bg
1
Фасциолоза - как да разпознаем симптомите?
Източник: Reuters, архив

 Фасциолозата се причинява от паразити, които засягат основно черния дроб и жлъчните пътища. Яйцата на паразита се отделят в тънките черва, откъдето попадат чрез фекалиите в околната среда. Основният механизъм за разпространение на заболяването е фекално-орален. Този вид паразитоза има природна огнищност, тоест определени географски райони са значително по-засеганти и там често се наблюдават епидемични взривове. Такива са описани във Франция, Турция, Румъния, както и страни от Южна Америка.

 
Източник и резервоар на паразитите са домашни и диви животни, някои видове молуски, както и човекът. Основните пътища на разпространение са чрез заразена вода и храна. Пиенето на вода от открити водоеми особено такива, които се използват за водопой на селскостопански животни, крият опасност от заразяване. Хранителни култури – различни плодове и зеленчуци, които са били поливани с вода от такива водоеми също представляват опасност. Като цяло възприемчивостта на човека към заболяването е висока, но най-често засегнати са лица, практикуващи определени професии – овчари, фермери, ветеринари, работещи с фуражи и други. Най-много регистрирани случаи се отчитат през пролетта и късните месеци на лятото.
 
С какви симптоми се характеризира клиничната картина на заболяването?
 
 
Основните симптоми се дължат на механичното увреждане на тъканите, поради придвижването на паразита в черния дроб и жлъчните пътища, както и от токсико-алергичната реакция на организма, с която той отговаря на инвазията от паразити.
 
Преминавайки през черния дроб, паразитите увреждат структурата на органа и нерядко могат да причинят разрушаване на капсулата, съпроводено с кръвоизлив (хеморагично-травматичен хепатит). Подобни повторни кръвоизливи е възможно да бъдат причина за леко до умерено изразена по степен анемия. Тя може да бъде причинена и от недостиг в храната на желязо, което се усвоява от паразита в червата.
 
Навлезлите в жлъчните пътища паразити често причиняват възпаление, което е съпроводено със симптоми, наподобяващи до голяма степен тези при жлъчно-каменната болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари