Хапчета без нужда! Лекари ни тъпчат с антидепресанти

Психиатрите предупреждават, че това може да има тежки последици
9 сеп 2016 08:44,
20
Хапчета без нужда! Лекари ни тъпчат с антидепресанти
Снимка: архив Reuters

Напоследък става редовна тенденция джипита, кардиолози и невролози да изписват антидепресанти на пациенти, вместо да пращат хората на специалист. Психиатри обаче предупреждават, че неправилната употреба на тези медикаменти може да доведе до тежки, а в някои случаи и до фатални последици. Това обясниха психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова – директор на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” в Нови Искър.

Резултатът е вече видим и в аптеките, където отчитат ръст на този тип хапчета.

"Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицирани и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита", коментира д-р Герев пред "Монитор".

"Когато отидат на преглед например, много често пациентите казват, че са с панически пристъпи и тогава някои лекари веднага изписват антидепресанти, вместо успокоителни", коментира психиатърът.

Според него става дума по-скоро за неправилна диагностика, която обаче може да има дори фатални последици. Герев обясни, че изписването на антидепресанти става по строго определени критерии - например при депресия, отпадналост или когато човек има мрачни мисли.

"Смята се, че в такива състояния нивото на серотонин е ниско и не е задължително да се прибягва до антидепресанти. Неправилната диагноза може да има опасни последици и приемът на такива медикаменти може да доведе до сърдечносъдови проблеми, покачване на напрежението, наддаване на килограми. Пациентите започват да не се хранят, имат лоши мисли и дори може да станат обществено опасни", предупреждават лекарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
още за манталитета преди 7 години
При преглед малко са пациентите ,които дават точно облакване на усещанията си.А 15 _те мин са крайно недостатъчни да се "изтегли" зялата информация при снемане на анамнезата.Но много са пациентите ,които реагират еднотипно: в края се дават препоръки за диета и режим- първа стопираща реплика "ама витамини и за усилване на имунитета няма ли?"2 стъпка - разясняване на рецептата: насрещна реплика"там?!?! ще ми кажат!"Кой ??по -добре от назначаващия терапията ???
17
1
 
2
 
! Отговори
до 9 ти пост преди 7 години
самите лекари са си на необходимото европейско ниво на компетентност и стремеж за реализация .В манталитета на пациента трябва да се внесе яснота и корекция:за да се избегнат заблуди и погрешни тълкувания .Единично посещение в кой да е лекарски кабинет /даже и професорски да е/ е първа крачка и застой!Наблюдение в динамика е единствено правилното поведение.
16
0
 
2
 
! Отговори
още потвърдено към Х преди 7 години
Изключително трудно е един параноичен или депресиран пациент още в началото да бъде ориентиран към психиатър.95% от пациентите го приемат като подигравка и се обиждат ,но с голям афинитет са към невролозите.А всеки невролог прави обстоен неврологичен статус и това не е за подценяванеИ всеки невролог и/или Джи Пи познават в детайли медикаментите ,с които работят.
15
1
 
2
 
! Отговори
съгласен с Х преди 7 години
Твърдението в заглавието "антидепресанти Без нужда" е абсолютно не вярно.И най-правилното е пациента да осмисли ,че преминаването през кабинета на личния лекар не е "гара разпределителна" а е най- необходимата част от здравеопазването .Няма друга специалност ,при която да се прегледа пациента изцяло и да се оцени здравния му статус.Друг въпрос е ,че се изопачи невероятно системата и има и заявки и по телефон за направления.Което е един парадокс!
14
0
 
3
 
! Отговори
х преди 7 години
всеки правоспособен лекар би т/о да изписва лекарства и да си носи съответната отговорност. всяко лекарство има точни индикации и странични действия, к. би т/о да се познават отлично от лекаря. не е правилно само психиатрите да изписват психотропни медикаменти. при невролозите и джипитата също попадат много болни при к. се налага лечение с антидепресанти.
13
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 7 години
медицината е финна наука ,изкуство ,проследяване , анализ .Започва се с конкретни оплаквания на пациента .При точно описания на усещанията се достига да 40- 60% ориентация за реалната диагноза.Пълен преглед от специалист по обща медицина дава още 50% и ако има съответствие м/у оплакванията на пациента и резултат от прегледа се премината към препоръки и евентуално терапия.Ако има известна непълнота се назначават и изследвания ,които в световната практика допълват още 7%
12
0
 
1
 
! Отговори
правилно е преди 7 години
Да се спре тиражирането в медийното пространство на обвинителни непотвърдени твърдения!Това има единствено и само негативен резонанс и разколебаване и на бездруго разклатеното доверие в здравеопазването
11
0
 
4
 
! Отговори
до анонимните! преди 7 години
Основна грешката в реформата беше ,че се даде повече власт на пациентите и тяхното погрешно възприемане на правото " информирано съгласие"И като резултат вместо да съобщават симптоми и да изпълняват препоръки те влизат със "заключения" от сорта " сигурно ми е от кръвното" " или направо започнали антибиотично лечение и остро неподлежащо на обсъждане желание да отиват на "Специалист" от сорта " къде ще ме пращаш"?!?!?Аналог- на аерогарата да си искат билет за някъде?!?
10
0
 
4
 
! Отговори
обективен преди 7 години
първо е абсолютно Не коректен коментара от статията .......всеки правоспособен лекар има пълното право да назначава терапия!Второ емперичното започване на лечение е основен подход и той не трябва да се игнорира,защото НАЙ- БЪРЗИЯ НАЧИН ЗА ДИАГНОСТИЦИРАНЕ Е ОТГОВОРА НА ТЕРПИЯТА!Разбирай го- подобрението на пациента.И второ - често при соматични страдания има и една трудно овладяваща се емоционална нестабилност ,която е задължително да се копира.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До докторВ повечето случаи на пациенти като този не са му изписани от доктор лекарствата, а баба Вуна от съседния вход му е дала блистер от нейните, белким му мине каквото там го боли.
8
1
 
6
 
! Отговори
До доктор преди 7 години
От друга страна може пациентът просто моментно да е забравил или ако е стар просто наистина да не знае. Затова в някой страни съществува електронно досие, в което има диагнози, предписани медикаменти, написани от доктори за доктори за да не се разчита на паметта или интерпретацията на пациента. В България водя баща си за пореден път на лекар и той го гледа като за първи път. След обичайните въпроси времето за преглед е изтекло и той предписва лекарства въз основа на непълна информация
7
2
 
5
 
! Отговори
До Доктор преди 7 години
По принцип съм съгласен с теб, че човек трябва сам да контролира какво приема, но има много случаи в които самите доктори не обесняват за какво се изписват тези лекарства дори и да ги питаш, а ти викат " Пий и не питай много". Ясно че всяко лекарство си има листовката, но според мен тази информация трябва да е допълнителна, а не единствена.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Простият не е длъжен да знае! Той за това е *** както едно голямо количество от българите - прости та дрънкат от простотия!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДокторПациенти всякакви - не са длъжни да знаят каквото и да било, не е задължително даже да могат да говорят - трябва да имате изрядна документация, за да знаете с какво са лекувани.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последиците са опасни, но най-вече за психиатрите - за к..ъф са ни, когато можем да си вземем рецепта и от джипито. Впрочем, действието на таблетките си е едно и също, независимо кой ги е изписал.
3
1
 
13
 
! Отговори
цецо преди 7 години
този път като никога статията е вярна,на моята майка по същия начин изписаха антидепресанти въпреки че вдига кръвно и има задишка,не видях къде е връзката,може и да има, но след 3 седмици приемане на хапчетата състоянието не се промени а се влоши, бърза помощ като видяха кой е доктора който е изписал хапчетата се очудиха че е ходила при него,оказа се че не е кардиолог а ординатор,не всички лекари са такива!Този конкретно вместо да насочи пациента към специалист изписва лекарства,явно за комисина
2
1
 
15
 
! Отговори
НТ преди 7 години
Карай, търговийката да върви и да има какво да рекламират телевизиите в праймтайма.
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто се следва американската мода, а това, че антидепресантите често предизвикват депресия няма значение.