Повръщане - на какво може да се дължи?

То може да бъде централно и периферно
13 сеп 2016 20:32, Eкип на Puls.bg
7
Повръщане - на какво може да се дължи?
Източник: Reuters, архив

Повръщането е симптом, срещащ се при редица заболявания на храносмилателната и други системи в организма. По своята същност то представлява рефлексен акт. Предизвиква се при дразнене центъра на повръщането, разполагащ се в продълговатия мозък. В зависимост от причината се различават повръщане от централен и периферен произход:

 
Повръщане от централен произход се проявява най-често при повишено вътречерепно налягане (менингит, тумори, кръвоизливи и травми), при много болестни състояния, свързани с метаболитни нарушения (уремия, диабетна ацидоза), при неприятни миризми и гледки.
 
Възможно е при определени случаи повръщането да се прояви като симптом при дразнене на вестибуларния анализатор („морска болест”).
 
Типичен пример за периферно повръщане е стомашното. Най-честата причина за него е дразненето на стомашната лигавица от храна, при заболявания на стомаха (язва, гастрит) и при жлъчен рефлукс.
 
Ако имате повръщане, обърнете внимание на следните важни особености:
 
  • Времето, когато се проявява този симптом. Сутрешното повръщане е характерно най-често за бременните жени и хроничните алкохолици.

Продължението на темата за повръщането четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега, рехав си. Аз след 12-тата водка вече получавам напъни.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на мен ми се появява повръщане от централен произход след шестата ракия.Обаче съм забелязал, че като не се изповръщам вечерта, на сутринта е много по-зле!