5 храни за здраве

Любимият боб е сред тях
22 сеп 2016 21:41, Eкип на Puls.bg
1
 5 храни за здраве
Източник: Reuters
Организмът възприема значително по-ефективно жизненоважни хранителни вещества (минерали, витамини, микроелементи), когато ги получава по естествен път – от натуралната храна, отколкото от произведените от фармацевтичната промишленост препарати и хранителни добавки. Защо са ни толкова нужни и как да си ги набавяме в ежедневното си меню?
 
Ценни за организма са ни всички витамини, минерали, микроелементи и аминокиселини. С тяхна помощ тялото е в състояние да разгражда и да усвоява храната, както и да произвежда нови, собствени (ендогенни) вещества. 
 
Картофи
 
„Зеленчуци, който не яде...” е една от първите песнички, които научава всяко българско дете. За съжаление, зеленчуците в детското меню често се свеждат единствено до... порция пържени картофки. Какво трябва да знаем за тази интересна (и доста набеждавана като вредна) храна, за да извлечем максимална полза от нея? 
 
Картофите съдържат значително количество аминокиселини, минерални соли (най-вече калий, фосфор, магнезий) и са особено богати на витамин С. Една от причините за минералния дефицит, който днес засяга мнозина, е значително по-малкото количество пресни зеленчуци, които консумираме ежедневно, сред които и картофите. От години те са наредени сред едни от главните виновници за появата на наднормено тегло. Истината обаче е, че водят до напълняване само, ако ги консумираме под формата на пържени картофи, чипс и др. подобни храни. В действителност картофите са ниско калорични, но само когато са приготвени чрез варене или печене. Ако ги сварите небелени, се съхранява най-добре витамин С. А сварени на пара, запазват в максимална степен и витамин С, и минералното си съдържание. 
 
Тиквени семки 
 
Когато се храним с много мазни и прекалено богати на калций храни – какъвто е съвременният модел на хранене, възпрепятстваме усвояването на магнезия. Всеки любител на месото трябва да знае, че едновременно с него, трябва да се консумират и много ядки (тиквени и слънчогледови семки, лешници, кашу), тъмнолистини зеленчуци и картофи, тъй като в противен случай с всяка хапка месо се увеличава и дефицитът на магнезий.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Есмералда преди 7 години
Картофте - едва ли , но за останалите - да .