Балонът във Фонда за лечение на деца ще се спука!

Има ли нарушения? Кой е виновен? Отговорите от Красимира Величкова
29 сеп 2016 10:00,
1
Балонът във Фонда за лечение на деца ще се спука!
Снимка: Личен архив

В последната седмица оставките в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца станаха четири. По думите на оттеглилите се причината за техните оставки са редица нарушения, извършвани от сегашното ръководство на Фонда, с които те не са съгласни.  

Заговори се от една страна за подмяна на решения, а от друга за организирана кампания срещу Фонда и в частност срещу  неговия директор проф. Владимир Пилософ. 
 
За 5-ти октомври тази година е насрочен и протест срещу действията на сегашното ръководство и с искане за незабавни промени. 
 
Има ли нарушения, кой ги извършва, каква е причината и стрдат ли от всичко това децата?
 
В тази връзка разговаряхме с двама от членовете на Обществения съвет Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум и Десислава Хурмузова от гражданската инициатива "Спаси, дари на...".
 
Защо взехте решението да се оттеглите от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца?
 
К.В: Както написахме и в писмото до Министерството на здравеопазването, премиера и до самия Фонд, Българския дарителски форум взе решението да оттегли присъствието си в Обществения съвет, защото Обществения съвет обезсмисли своята функция и своята роля. Причината е, че от април месец насам има тенденция Фондът да се управлява еднолично от неговия директор. В началото си мислехме, че повечето проблеми са случайно допуснати грешки от незнание и от по-стресовата ситуация, но в крайна сметка разбрахме, че е тенденция. Стана ясно, че мненията и решенията на Обществения съвет могат безнаказано да бъдат подменяни, да бъде налагано на Обществения съвет да взима определени решения по отношение на лечението на деца. В този смисъл, Общеният съвет е обезсмислил своята функци. Оставането там би било вредно, защото голяма част от родителите на тези деца ни вярват и ни имат доверие, а така излиза, че ние им губим времето, в което те биха могли да предприемат други действия, за да осигурят лечението на децата си. Не мога да допусна да ставаме параван на действия, които вредят на децата. И, ако във Фонда фокуса е върху процедурите и върху това „да си вържем гащите”, както неведнъж се е казвало на заседанията, аз като човек и гражданин не мога да допусна това.
 
Споменахте подмяна на решения. Можете ли да конкретизирате, за да стане по-ясно какво всъщност се случва?
 
Д.Х: От 5 месеца ние не сме спрели да коментираме всяко нарушение, което виждаме в работата на Фонда. В началото обясненията бяха, че имат нужда от време, че са там отскоро и не могат да се справят. И да, няма как да се справят, след като обезглавиха целия Фонд. Всички бяхме наясно с това, но от друга страна, да проявиш разбиране, когато става дума за живота на деца, също е доста трудно. В крайна сметка обаче продължихме с надеждата, лека полека ще изчистваме тези неща. Във всеки момент, в който аз получавам имейл от проф. Пилософ с документи и открия някакво несъответсвие, аз моментално реагирам и му връщам мейл, като копирам всички членове на Обществения съвет, а от известно време и заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Не получавам никакъв отговор. Просто няма комуникация. На заседания е много трудно да обсъждаме и това, тъй като това означава да изгубим половин час поне в обяснения, вместо да разглеждаме документи на деца. Все пак сме опитвали и така, но проф. Пилософ ни казва, че не знае. Той никога нищо не знае.
 
Капката, която преля чашата е, че в един протокол аз намирам поне 5 чисто подменени решения на Обществения съвет. Например, ние сме решили дадено дете да бъде отложено, защото Фондът отново ни го е представил с непълна документация, а в протокола пише „отказ”.
 
К.В: Или "одобрение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
2
 
! Отговори
кк преди 7 години
Софиянци са с голямо его, особено лекарите. В такива институции работа се върши само там, където шефовете не са отраснали в София, а са здраво стъпили на земята хора.