Някои причини за загуба на вкуса

Устната хигиена е от значение
Обновена: 7 окт 2016 18:56 | 7 окт 2016 18:55,
1
Някои причини за загуба на вкуса
Източник: Reuters, архив

Загубата на вкуса може да бъде доста притеснитетелна и дори да доведе до развитие на депресия. Според изследователи тя върви ръка за ръка и със загубата на обоняние. Специалистите поясняват, че едва 5% от хората, които имат оплаквания, свързани със загуба на вкуса и обонянието, всъщност страдат от нарушено обоняние или вкус. 

В действителност тези сетива могат да бъдат засегнати и от други състояния. Предлагаме някои от тях...

Синдром на Сьогрен

Това е автоимунно заболяване, което се характеризира със сухота в устата и очите. Синдромът на Сьогрен често е придружен и от ревматоиден артрит и е известно, че причинява мускулна болка и умора. Все пак, заболяването е по-скоро необичайна причина за загуба на вкуса. 

Хипотиреоидизъм

Заболяването представлява понижена функция на щитовидната жлеза и е сравнително често срещано. Основната функция на хормона на щитовидната жлеза е поддържането на метаболизма. От данните на проучвания става ясно, че наличието на хипотиреоидизъм може да бъде и причина за загуба на вкуса.

Инфекция на горните дихателни пътища

Вероятно мнозина са забелязали, че, когато страдат от настинка или грип, се губи способността да усещаме вкуса на храната. Други видове инфекции на горните дихателни пътища, които също могат да доведат до този проблем, са синузит, бронхит и ларингит. В тези случаи загубата на вкуса е временна и проблемът се разрешава, щом инфекцията се излекува. 

Заболявания на венците и влошено здраве на устната кухина

Възпалението и инфекциите в устата могат са сред причините за загуба на вкуса. Всички дентални проблеми и лоша устна хигиена са известни причини за сухота в устата.

Още интересна информация може да откриете в рубриката „Любопитно“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари