Далтонизмът - предизвикателството да виждаш света различно

На какво се дължи състоянието?
Обновена: 9 окт 2016 08:16 | 8 окт 2016 22:17, Eкип на Puls.bg
0
Далтонизмът - предизвикателството да виждаш света различно
Източник: Reuters архив

Цветоусещането е физилогична способност на окото, чрез която виждаме цветовете. В ретината на човешкото окото има два вида рецепторни клетки, наречени фоторецептори - пръчици и колбички. Пръчиците отговарят за нощното зрение, тъй като са по-чувствителни към светлината и не реагират на цветовете.

Колбичките са онези фоторецептори, благодарение на които виждаме цветно. Те притежават цветоразличителни свойства, като към различните цветове имат различна чувствителност. Колбичките имат по-голяма разделителна способност от пръчиците и са съсредоточени най-вече в макулата (онази част от ретината, с чиято помощ четем, определяме цветовете и формата на предметите около нас). 

Цветоусещането е способността на зрителната система да възприема дразнения на лъчи с различна дължина на вълната, като в резултат на това се появява субективното усещане за цвят. Слънчевата светлина не е хомогенна, а се състои от лъчи с различна дължина на вълната. Основни са тези цветове, при смесването на които в съответните пропорции се получават всички останали цветове. Това са червеният, зеленият и синият.
 
Падайки върху материи от различно естество, част от светлината се отразява, поглъща или преминава през тях в различна степен. Цветът на даден предмет зависи от това кои от лъчите се отразяват и в каква степен.
 
Има различни нарушения на цветното зрение. Повечето нарушения на цветоусещането са свързани с това страдащите хора да не могат да различават нюанси на даден цвят или изобщо да не виждат даден свят. Най-често срещаният недостиг на цветното зрение е за зеления и червения цвят, като хората с проблем при възприятието на червения цвят не го възприемат дори да е много наситен.
 
Например такива пациенти не могат да видят в мъгливо време задните светлини на намиращата се пред тях кола, те се виждат като черни. Съответно това е изключително опасно и не би трябвало такива хора да шофират.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари